MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE RS: SASTANAK SA UZGAJIVAČIMA SVINjA :: Semberija INFO ::

 

MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE RS: SASTANAK SA UZGAJIVAČIMA SVINjA


Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovali su sastanak sa uzgajivačima svinja o primjeni Pravilnika o biosigurnosnim mjerama na farmama s ciljem sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti.

“Podsjetiću da je na snagu stupio Pravilnik o biosigurnostnim mjerama na farmama svinja. Taj pravilnik je nešto što je Ministarstvo najavljivalo u prethodnom period, obavilo niz konsultacija, kako sa farmerima, tako sa veterinarskom strukom u cilju pronalaženja najboljeg rješenja. Pravilnik treba da bude mehanizam borbe protiv afričke kuge svinja. Naravno, u trenutku kada nemamo vakcinu, jedini mehanizam u borbi protiv virusa afričke kuge svinja, jeste poštovanje biosigurnosnih mjera”, rekao je Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede RS. Kako je rekao, “biosigurnosne mjere su skup mjera koje imaju za cilj sprečavanje unošenja patogena na farme svinja i podijeljene su na takozvane spoljašnje i unutrašnje biosigurnosne mjere”.



-Većina farmera je konstruktivna, a potrebno je napomenuti da je do današnjeg dana postojala mjera zabrane ponovnog “ubacivanja” svinja na farme, koja je na snazi već šest mjeseci, a ona je istekla sa jučerašnjim danom. Od danas je moguće useljavanje svinja pod kontrolisanim uslovima i određenim protokolima koji su definisani Pravilnikom o biosigurnosti, kao i Pravilnikom o afričkoj kugi svinja. Sada će biti neophodno uvoditi takozvane testne životinje i vršiti vađenje krvi i serološko ispitivanje na antitijela virusa afričke kuge i svinja. Ukoliko nakon 45 dana test bude negativan, te životinje se mogu dalje prometovati, ukoliko bude pozitivan, životinje će se eutanazirati. Ministarstvo će iskoristiti priliku i opet vršiti nadoknadu šteta ukoliko budu ispoštovani svi uslovi i protokoli za useljavanje – da je životinja obilježena, da posjeduju uverenje o zdravstvenom stanju, da su životinje poznatog porijekla, samo po tim uslovima će biti moguće isplatiti štetu”, istakao je Lukić. Mitar Lazić, direktor Agencije za agrarna plaćanja, rekao je da je prije nekoliko dana izašao Pravilnik o kapitalnim investicijama koji stupa na snagu sljedeće sedmice, a. nakon toga, objaviće Javni poziv za koji pozivaju sve poljoprivredne preizvođače da apliciraju.

-Pogotovo vezano za svinje, imamo premiju osiguranja gdje mi finansiramo sa 60%, takođe, imamo premiju za nazimice i neraste, gdje isto dajemo subvenciju 60% za komercijalna gazdinstva i za privredne subjekte i 30% za nekomercijala gazdinstva. Ostaje, kao i prošle godine, mehanizacija, priključci za traktore, jedna od novina je da se neće uzimati u obračun PDV... imamo mjeru i opremu na farmama i izgradnju. Bitno je napomenuti da smo isplatili svinje, ove godine po 47 maraka po komadu. Imamo da isplatimo i suprasne krmače, što očekujemo naredne sedmice, gdje će biti obuhvaćeno oko 400 korisnika, gdje je preko 30% iz Bijeljine", rekao je Lazić. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kaže da su poljoprivredni proizvođači, prije svega, farmeri, uzgajivači sa nestrpljenjem, a pomalo i sa strahom, čekali da istekne rok zabrane useljaja svinja i da stupi na snagu Pravilnik o biosigurnostnim mjerama.



-Moramo pomenuti da smo, kao udruženja, učestvovali u kreiranju ovog Pravilnika i da smo postigli određene saglasnosti vezane za sam pravilnik. Ono sa čime se mi, kao proizvođači, susrećemo sad je visoka cijena nabavke nazimica, priplodnog materijala i nedostatak istog. Imajući u vidu da smo i u zemljama okruženja imali slične situacije pojave afričke kuge svinja, tako da ćemo sigurno u narednom periodu imati problem oko nabavke kvalitetnog genetskog materijala", objasnio je Marinković I istakao da “proizvodnja pada, trpi, uvoznički lobi preuzimaju primat i stoga diktiraju i cijenu, kada je u pitanju naš domaći otkup, a s druge strane kada je u pitanju uvoz. Ne mislim da će u narednom nekom periodu doći do nekih značajnijeg poskupljenja mesa", rekao je Marinković. Profesor Drago Nedić, iz Veterinarskog instituta RS istakao je da su tragali za određenim mogućnostima poboljšanja uslova držanja životinja.

-Upravo smo pripremili Pravilnik na kom smo svi zajedno radili i on bi trebao da poboljša uslove, odnosno da smanji rizik od pojave afričke kuge svinja, kao i drugih patogena koji mogu da ugroze zdravlje životinja na farmi”, rekao je Nedić. Proizvođač svinja iz Obudovca, Perica Sajilović, rekao je da je njegova farma bila zaražena afričkim kugom svinja i u to momentu je imao oko 90 krmača preko 400 prasadi od 5 do 90 kilograma.

.-Mjere koje Ministarstvo predlaže su pozitivne, a na nama je da se prilagodimo, da ih ispoštojimo i da probamo zanoviti proizvodnju. Nisam još krenuo u zanavljanje proizvodnje, jer je to moguće tek poslije današnjeg dana, a ja sam i prije ovoga imao dobar dio mjera ispunjenih - sada sam još uradio dodatno ogradu oko farme i samim tim sam ispunio ono što je Pravilnik nalagao", istakao je Sajilović.

(Semberija info)