Svečano puštena u rad lučka dizalica u Brčkom :: Semberija INFO ::

 

Svečano puštena u rad lučka dizalica u Brčkom


Uz prisustvo visokih zvaničnika Evropske unije (EU) i zvaničnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u “Luci Brčko” svečano puštena u rad nova lučka dizalica nosivosti od 27 tona.
 
Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH kazao je da je prevoz robe riječnim putem jedan od najodrživijih načina samog transporta.
 
“Ovo je važan projekat za Distrikt i BiH i želja nam je bila da vratimo ekonomski značaj “Luci Brčko”. Mi se nećemo na tome zaustaviti jer u planu je još jedan projekat koji uskoro treba da počne, a riječ je o projektu deminiranja desne obale rijeke Save u cijeloj dužini od Gradiške do Brčkog. Vrijednost projekta je 8 miliona eura i trenutno smo u fazi ratifikacije svih potrebnih sporazuma. To će biti još jedan dodatni poticaj za sve one prilike u okviru “Luke Brčko” i očekujemo u narednim godinama povećanje prometa od 25%”, kazao je Sattler.
 
Svečanom puštanju u rad lučke dizalice prisustvovao je i supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti koji je u svom obraćanju kazao da je napravljen važan korak da Brčko ponovo postane bitno privredno središte.
 
„Luka je na važnoj prometnoj tački i ovim putem kojim “Luka Brčko“ ide doseći će svoj puni potencijal i u punom kapacitetu služit će privredi Distrikta i cijeloj BiH. Međunarodni partneri su tu kako bi pružili podršku i naš zajednički zadatak je svijetla budućnost za Distrikt“, kazao je supervizor.
 
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić kazao je da su za ovaj projekat pored Distrikta vezani interesi i za dva entiteta u BiH, ali i cijeli region.
 
“Ova dizalica će uvećati transporte, transformisati saobraćaj iz drumskog u riječni saobraćaj što će ujedno imati i ekološke benefite, odnosno zelene agende koju zastupa EU. Mislim da je u pitanju jedan od najznačajnijih projekata koji se desio, ne samo u Distriktu, nego i u sjeveroistočnoj Bosni, pa možda i u cijeloj BiH. Ovo ima posebno značenje koje prevazilazi i vrijednost projekta jer na neki način integrira ovaj prostor kako ekonomski, tako i politički”, kazao je gradonačelnik.
 
Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Manuela Naessl se zahvalila svima koji su bili uključeni u revitalizaciji „Luke Brčko“ i naglasila da se očekuju velike i značajne promjene u smislu ekonomskih aspekata, proširenja poslovanja i poslovnih prilika.
 
„Pored ovog projekta EBRD istovremeno radi i na projektu unapređenja vodosnabdjevanja na području Distrikta gdje bi trebali da osiguramo adekvatnu uslugu za građane Distrikta. Također, tu je i zeleni aspekt, aspekt ekološke prihvatljivosti i održivosti. Nadam se da će ovakvi projekti pomoći u budućnosti, ali i da će građani sa svoje strane uzeti učešća u razradi akcionog plana za zeleni grad koji se u konačnici ne radi radi vlasti, već u korist samih građana i u korist samog poslovanja“, kazala je Naessl.
 
Direktor JP”Luka Brčko” Brčko distrikta BiH Perica Josić kazao je da je današnji događaj za njega hitorijski dan za „Luku Brčko“.
 
„Kompletan projekat revitalizacije “Luke Brčko” finansiran je sredstvima EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura i grant sredstvima EU u iznosu od 3 miliona eura. U sklopu ovog projekta izgrađena je nova pruga, novi pristupni put, dobili smo novu modernu dizalicu kapaciteta 27 tona i izgradili smo novi lučki plato. Sve je to znak i motiv da nastavimo dalje kako bi pružili što bolju uslugu. Ovo je važno ne samo za Distrikt, nego i za čitavu BiH. Također, “Luka Brčko” sprema se i za projekat solarne elektrane koja bi se postavila na krovovima “Luke” snage od 1 MW. Nadamo se da ćemo uspjeti i na tom polju uz pomoć EU”, kazao je Josić.
 
Svečano puštanje u rad lučke dizalice organizovano je u okviru obilježavanja 24. godine Brčko distrikta BiH.