Fondacije Lara iz Bijeljine i INFOHOUSE iz Sarajeva: Saopštenje za javnost povodom 8. marta :: Semberija INFO ::

 

Fondacije Lara iz Bijeljine i INFOHOUSE iz Sarajeva: Saopštenje za javnost povodom 8. marta


Povodom 8. Marta, Međunarodnog dana žena, Fondacija Lara iz Bijeljine i Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva žele podsjetiti bh. javnost da nema razloga za slavlje jer
 
- od 343.500 nezaposlenih u BiH više od 58 posto ili 200.672 su žene,
- oko 200.000 žena posao čeka više od pet godina,
- upravljačke strukture najvećih kompanija u BiH čini 85 posto muškaraca!
 
8 . mart je dan kada se obilježavaju privredna, politička i društvena dostignuća žena. Ovaj dan 2024. godine koristimo da sve poslodavce u BiH podsjetimo na jednakopravnost polova na radnom mjestu koja je zagarantovana Zakonom o ravnopravnosti polova BiH a koja se na žalost ne sprovodi u većini privrednih subjekata i javnog i privatnog profila.
 
Koristimo ovaj izuzetno važan datum da pozovemo javnost da se pridruži kampanji NIJE FER! Putem kampanje “Nije fer!” naše organizacije će u narednom periodu informisati javnost o ključnim problemima u postizanju rodne ravnopravnosti na bh. tržištu rada te pozvati ključne aktere da zajedno nađemo izvediva rješenja i doprinesemo smanjenju rodnog jaza.
 
Projekat “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnopravnost na tržištu rada” implementiraju Fondacija INFOHOUSE i Fondacija LARA iz Bijeljine, a uz podršku Evropske unije. Opšti cilj ovog projekta je doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada promovišući i štiteći ekonomska i socijalna prava žena i jačajući proces EU integracija.