BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: U MARTU KONGRES HISPA :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: U MARTU KONGRES HISPA


Treći međunarodni kongres HISPA BH „Zaštita srca i krvnih sudova - svjetski rezultati u regionalnom okruženju - uspjeh HISPA programa“, održaće se u Bijeljini od 15. do 17. marta u organizaciji Udruženja HISPA BH (Udruženje Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga), Bolnice „Sveti Vračevi“ i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje - ISVH. Naučni skup se održava uz blagoslov patrijarha Porfirija, generalni pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a pokrovitelji su i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS. Predsjednik Organizacionog odbora kongresa i direktor Bolnice „Sveti vračevi“, prof. dr Zlatko Maksimović, predsjednik Naučnog odbora kongresa, pomoćnik direktora IKV„Dedinje“, predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje - ISVH i Udruženja Centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA, prof. dr Nebojša Tasić, a u počasnom odboru su srpski clan Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite dr Alen Šeranić. Profesor dr Zlatko Maksimović je podsjetio je da je ovo drugi put da se u Bijeljini organizuje ovakav međunaroni naučni skup.



-I ove godine se okupljamo u Bijeljini da razmjenjujemo iskustva i da se družimo sa kolegama iz svih krajeva regiona i svijeta. Bijeljina je izrasla u regionalni centar organizacije naučnih skupova, ne samo da ispuni rastuće zahtjeve članova HISPA-e u vezi struke inauke, već i da pokaže svjetske rezultate HISPA-e u regionanolnom okruženju na polju prevencije, liječenja i rehabilitacije kardiovaskularnih bolesti“, rekao je prof. Dr Maksimović i istakao da će kongresu prisustvovati veliki broj eminentnih predavača iz regiona i svijeta,  koji će razmijeniti ideje i iskustva, a program kongresa će biti akreditovan od strane Zdravstvenog savjeta RS kao Međunarodni kongres. Predsjednik Naučnog odbora kongresa, pomoćnik direktora IKV„Dedinje“, predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje - ISVH i Udruženja Centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA, prof. dr Nebojša Tasić je naglasio da je kongres izuzetno važan kako za bijlejinsku Bolnicu, tako i za cijelu Republiku Srpsku.

-Ova zdravstvena je izrasla u regionalnog gorostasa, posebno po pitanju kardiologije, a zahvaljjući viziji prof. dr Maksimovića, mnogo je urađeno i na prevenciji. Ovaj kongres će se baviti brojnim temama, a predavači će biti eminentni stručnjaci različitih profila. Oni će iz svih uglova osvijetiliti kako zaštiti ljudski organizam”, rekao je prof. dr Tasić.
Semberija info