Zbog stoke mu pucao u leđa: Starcu 10 godina zatvora za ubistvo :: Semberija INFO ::

 

Zbog stoke mu pucao u leđa: Starcu 10 godina zatvora za ubistvo


Mula Elezović (88) nepravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina za ubistvo Sabrije Fazlovića u mjestu Islamovac kod Brčkog i nelegalno držanje veće količine municije i minsko-ekplozivnih sredstava.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Brčko, na suđenju pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je u cjelosti dokazalo da je optuženi na današnji dan 2022. godine hicima iz pištolja ubio Fazlovića.

Elezovića je bio optužen da je 22. februara 2022. godine, oko 10 časova u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela.  Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa.

"Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja. Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-ekplozivnih sredstava", navode iz Tužilaštva.

Tokom istrage, na prijedlog Tužilaštva, sud je Elezoviću odredio pritvor u ukupnom trajanju od tri mjeseca, a nakon toga mjeru zabrane napuštanja adrese stanovanja, uz oduzimanje putnih isprava.

"Istraga protiv njega okončana je za manje od tri mjeseca podizanjem optužnice kojom je optužen za krivična djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari. Pošto je tokom glavnog pretresa Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, on je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Prethodno su mu utvrđene pojedinačne kazne zatvora od devet godina i tri mjeseca za ubistvo i godinu za nedozvoljeno držanje oružja. Istovremeno , sud je optuženom produžio ranije izrečene mjere zabrane izrekavši mu, pored toga, i mjeru sigurnosti oduzimanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava privremeno oduzetih u istrazi", navode iz Tužilaštva. Tužilaštvo i optuženi presudu mogu se žaliti na presudu.

(Nezavisne)