Policijska uprava Bijeljina: Stanje javne bezbjednosti zadovoljavajuće :: Semberija INFO ::

 

Policijska uprava Bijeljina: Stanje javne bezbjednosti zadovoljavajuće


Tokom januara na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina evidentirano je ukupno 67 krivičnih djela, dok je u januaru prošle godine evidentirano 102 krivična djela, što je, dakle,  manje za oko 34 odsto, izjavio je Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina na konferenciji za štampu u prostorijama policije, analizirajući stanje javne bezbjednosti i rad policije u januaru ove godine.



“Nadležnom tužilaštvu podneseno je 58 izvještaja protiv 67 osoba, zbog osnovane sumnje da su počinili šezdeset i sedam krivičnih djela. Među izvršiocima krivičnih djela evidentirana su dva maloljetnika i dvanaest povratnika u izvršenju krivičnih djela. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela u januaru ove godine iznosi oko 89 odsto. Tokom januara evidentirano je petnaest slučajeva zloupotrebe opojnih droga, od čega su tri krivčna djela i dvanaest prekršaja. Evidentirano je pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. U januaru su zabilježena 43 slučaja narušavanja javnog reda i mira, u kojima je počinjeno 63 prekršaja protiv javnog reda i mira od strane 59 osoba. U ovom mjesecu evidentirane su 74 saobraćajne nezgode, u kojima je sedam osoba teže i 24 osobe lakše povrijeđeno. U januaru nismo imali nezgoda sa smrtno stradalim osobama. Iz saobraćaja je isključeno 117 vozača, kao i šesnaest vozila”, istakao je načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Srđan Gajić istakao je da je broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta u januaru smanjen za 43 odsto u odnosu na januar prošle godine.

 “Koeficijent rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi oko 86 odsto. Krivična djela protiv imovine su u padu za 22 odsto, a od težih imovinskih krivičnih djela imali smo pet evidentiranih teških krađa, što je za pedeset odsto manje u odnosu na januar prošle godine. Evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva, koje je rasvijetljeno. Broj krivičnih djela protiv života i tijela je manji za 25 odsto u odnosu na prošlogodišnji uporedni period. U izvještajnom periodu evidentirano je 22 krivična djela iz kategorije “ostalih” krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od čega je deset krivičnih djela nasilja u porodici i tri krivična djela ugrožavanja sigurnosti. Što se tiče privrednog kriminaliteta, podnesena su tri izvještaja za pet krivičnih djela protiv tri osobe. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi više od 1,5 miliona KM, a protivpravna imovinska korist, takođe, veća je od 1,5 miliona KM”, saopštio je Srđan Gajić.
Načelnik Sektora policije Igor Kapikul detaljnije je govorio o stanju javnog reda i mira u januaru i ocijenio ga je zadovoljavajućim.

Radenko Knežević, inspektor u Sektoru za bezbjednost saobraćaja naveo je da su u januaru registrovane 84 saobraćajne nezgode, od čega sa nastradalim licima, 22 nezgode, sa težim tjelesnim povredama pet saobraćajnih nezgoda, dok je sa lakšim tjelesnim povredama evidentirano sedamnaest saobraćajnih nezgoda. Materijalna šteta zabilježena je u 62 saobraćajne nezgode. U šesnaest nezgoda na području grada Bijeljina sedam pješaka je zadobilo tjelesne povrede”, istakao je Knežević, napomenuvši da je u Bijeljini registrovano 49. 000 automobila, dok je na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina registrovano ukupno 66.000 automobila. Nesrazmjeran odnos između nedovoljno razvijene saobraćajne infrastrukture i broja evidentiranih automobila upućuju na to da se u ovoj oblasti moraju preduzimati konkretne i radikalne mjere.  

(Semberija Info)