POČELE PRIJAVE ZA IZBOR SPORTISTE BIJELjINE ZA 2023. GODINU :: Semberija INFO ::

 

POČELE PRIJAVE ZA IZBOR SPORTISTE BIJELjINE ZA 2023. GODINU


POZIV ZA PRIJAVU
 
U organizaciji ,,Semberskih novina’’, pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina, po 47. put organizuje se tradicionalna manifestacija „Izbor sportiste godine Grada Bijeljina 2023“.
 
Pozivaju se klubovi da svojim prijedlozima doprinesu uspjehu ove manifestacije i što objektivnijem vrednovanju uspjeha sportskih klubova i pojedinaca u 2023. godini.
 
Ove godine bira se:
 
• deset najboljih sportista u seniorskoj kategoriji, od kojih će stručni žiri proglasiti tri naj-   uspješnija,
• dvije najuspješnije ekipe (u muškoj i ženskoj konkurenciji),
• najuspješniji trener,
• najuspješniji sportski radnik,
• najbolji pedagog fizičke kulture,
• najbolji sportista u kategoriji invalidnih lica,
• najperspektivniji mladi sportisti (maksimalno deset sportista). Pod pojmom mladih sportista podrazumijevaju se juniori, kadeti, pioniri, pjetlići i ostali koji se nisu takmičili u seniorskoj kategoriji.
• ambasador Grada Bijeljina za 2023. godinu.
 
Stručni žiri zadržava pravo da ne rangira sportiste ili klubove, ukoliko smatra da plasmani u 2023. godini nisu bili na nivou zadovoljavajućih rezultata i kriterijuma za izbor sportiste godine.
 
Za svakog predloženog kandidata, ili klub, dostaviti pismeno obrazloženje, uz fotografije sa navedenim rezultatima i uspjesima u 2023. godini.
           
Prijedloge dostaviti u elektronskoj formi na mejl ([email protected]) do 29. februara 2024. godine.
 
Dodatne informacije možete dobiti na telefon: 055/202-621 ili na gore navedeni imejl.


 


PROPOZICIJE ZA IZBOR SPORTISTE GODINE GRADA BIJELjINA
 
Ovim propozicijama reguliše se organizacija, način i ostala pitanja vezana za izbor deset najboljih sportista, najuspješnije ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji, najuspješniji trener, najuspješniji sportski radnik, najbolji pedagog fizičke kulture, najperspektivniji mladi sportisti, najbolji sportista u kategoriji invalidnih lica Grada Bijeljina.
 
Nosilac aktivnosti je informativno glasilo „Semberske novine“ Bijeljina. Pokrovitelj manifestacije je Grad Bijeljina.
 
Organizator manifestacije može obezbijediti jednog ili više sponzora za ovu manifestaciju. Nakon završene manifestacije, eventualni višak prihoda nad rashodima pripada organizatoru.
 
1. Organizaciju izbora najboljih sportista i sportskih ekipa sprovodi Organizacioni odbor od jedanaest članova koje imenuje Gradonačelnik Grada Bijeljina svojim rješenjem. Organizacioni odbor imenuje stručni žiri sa naznačenim predsjednikom i potpredsjednikom i isti može da broji pet (5) ili sedam (7) članova.
           
2.  Organizacioni odbor usvaja propozicije za izbor najboljih sportista i sportskih ekipa Grada Bijeljina. Žiri je u obavezi da informiše Organizacioni odbor o toku priprema za izbor i ostalim bitnim pitanjima. Organizacioni odbor ne može imati uticaja na odlučivanje žirija.
 
3. Bira se deset najboljih sportista od kojih će se proglasiti tri najuspješnija (vrednuju se isključivo rezultati postignuti u seniorskoj konkurenciji), dvije najuspješnije ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji, najuspješniji trener, najuspješniji sportski radnik, najbolji pedagog fizičke kulture, najperspektivniji mladi sportisti (maksimalno deset sportista u obje konkurencije), najbolji sportista u kategoriji invalidnih lica, ambasador Grada Bijeljina za 2023. godinu.  Pod pojmom mladih sportista podrazumjevaju se juniori, kadeti, pioniri, petlići i ostali koji se nisu takmičili u seniorskoj kategoriji. Žiri zadržava pravo da ne rangira sportiste ili klubove ukoliko smatra da plasmani u 2023. godini nisu na nivou zadovoljavajućih rezultata i kriterija za izbor sportiste godine, kao i da posthumno odlikuje zaslužne sportiste i sportske radnike.
 
4.  Kriterijumi za odlučivanje o izboru i redosledu sportista i ekipa su:
 
-  Takmičarskim i sportskim rezultatima postignutim u prethodnoj  godini,
-  Stepen takmičenja na kome su rezultati ostvareni,
-  Posebno se vrednuju sportovi koji su pod okriljem Olimpijskog komiteta i
      koji učestvuju na Olimpijskim igrama (Olimpijski sportovi),
-  Žiri prilikom odlučivanja i vrednovanja rezultata vodi računa o         
   rasprostranjenosti konkretne grane sporta, broja registrovanih takmičara u  
  RS kao i konkurencije u kojoj se rezultati postižu.
-  Masovnost grane sporta i broj registrovanih klubova,
-  Kod vrednovanja sportskih radnika, ambasadora sporta Grada Bijeljina, 
   trenera i pedagoga u obzir se uzimaju isključivo postignuti rezultati u 
   protekloj godini.
- Odluke žirija su konačne.
 
5. Ukoliko dođe  do bilo kog oblika vršenja pritiska na stručni žiri od strane naimenovanih sportskih klubova i pojedinaca o redoslijedu i rangiranju plasmana na Izboru za sportistu godine Grada Bijeljina, kao i propagiranje postignutih rezultata na društvenim mrežama uz pominjanje navedene manifestacije dovodi do eliminisanja istog za izbor sportiste.
 
6. Proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim sportistima izvršiće se u naknadno određenom terminu. Troškovi organizacije proglašenja izbora najboljih sportista Grada Bijeljina za 2023. godinu. padaju na teret pokrovitelja manifestacije.
 
7. Pod pojmom najboljih sportista i sportskih ekipa podrazumjevaju se isključivo sportisti i ekipe sa područja Grada Bijeljina koji su rezultate postigli predstavljajući klubove sa područja Grada Bijeljina bez obzira na državljanstvo.
 
8.  Organizatori i sponzori mogu obezbjediti odgovarajuće nagrade, uključujući i materijalne, najboljim sportistima i sportskim ekipama.
 
 9.  Priznanja nagrađenim sportistima uručuje Gradonačelnik Grada Bijeljina, predsjednik Organizacionog odbora, direktor JIP „SIM“ Bijeljina, kao i drugi istaknuti sportski radnici.
 
10.  U slučaju da žiri ne bude u mogućnosti da izvrši izbor sportiste, tu aktivnost će obaviti Organizacioni odbor. Ovo se predviđa samo kao krajnja mogućnost.
 
11.  Sportski klubovi i druge sportske organizacije i asocijacije imaju pravo predlaganja sportista i ekipa iz svojih redova kao i iz drugih sportova, klubova i organizacija  koje svoje sportske aktivnosti  sprovode na području Grada Bijeljina. O načinima i rokovima za predlaganje odlučuje Organizacioni odbor.

PREDSJEDNIK ORGANIZACIONOG ODBORA
Jasmina Abdulahagić