Brčko: Odobren nastavak isplate stipendija postojećim stipendistima s područja Distrikta za 2024. godinu :: Semberija INFO ::

 

Brčko: Odobren nastavak isplate stipendija postojećim stipendistima s područja Distrikta za 2024. godinu



Danas je održan drugi nastavak 37. redovne sjednice te je započeta 38. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na drugom nastavku 37. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobren je tekući transfer i usvojen Program utroška sredstava s ciljem sprovođenja statističkih aktivnosti od isključivog interesa za Brčko distrikt BiH koje sprovodi Agencija za statistiku BiH.

U okviru 38. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrana je Informacija o budžetskim implikacijama koje će proizaći donošenjem Odluke o najnižoj plati u RS-u od 900,00 KM za 2024. godinu, a koju je tražio poslanički klub Stranke demokratske akcije. Na prijedlog Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH odobrene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu obračuna i isplata plate budžetskim korisnicima, kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje odobren je nastavak isplate stipendija postojećim stipendistima s područja Brčko distrikta BiH za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 671.000,00 KM. Odobrene su i tekuće donacije i Program utroška sredstava vjerskim zajednicama u ukupnom iznosu od 415.194,00 KM.

Članovi Vlade razmatrali su prijedlog amandmana na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine predložen od strane Kluba poslanika SBiH i nezavisnog poslanika Abdulaha Iljazovića u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te su istakli da nemaju primjedbi na prijedlog amandmana. Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge odobrene su i Smjernice za izradu nacrta zakona o roditeljima njegovateljima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Članovi Vlade dali su saglasnost na Izvještaj o radu Radio-novinske i izdavačke ustanove „Radio Brčko“ Brčko distrikta BiH za 2023. godinu te odobrili tekući kapitalni transfer i Program utroška sredstava u ukupnom iznosu od 540.569,00 KM. K znanju je primljena i Informacija o raspolaganju nepokretnostima u skladu sa zaključkom Skupštine Brčko distrikta BiH.


SEKTOR ZA INFORMISANjE