STOJANOVIĆ CVIJETINOVIĆU: Zbog neznanja vođenja Preduzeća, Termoelektrana je pred stajanjem :: Semberija INFO ::

 

STOJANOVIĆ CVIJETINOVIĆU: Zbog neznanja vođenja Preduzeća, Termoelektrana je pred stajanjem


Saopštenje za javnost Čedomira Stojanovića bivšeg direkrora RiTE Ugljevik i aktuelnog poslanika u PS BiH prenosimo u cjelosti:

Stojanović Cvijetinoviću: Zbog neznanja vođenja Preduzeća, Termoelektrana je pred stajanjem
Neprijatno sam iznenađen današnjim izjavama mog nasljednika na mjestu prvog čovjeka RiTE Ugljevik, gospodina Dike Cvijetinovića.

Suočen sa problemima sa kojima očigledno ne zna da se nosi, gospodin Cvijetinović svoj nerad i javašluk, te probleme u kojima se RiTE Ugljevik trenutno nalazi, želi da prikaže kao “greške prethodne uprave”, abolirajući sebe i svoje saradnike za sve što jesu ili nisu uradili u ovih godinu i dva mjeseca od kako je Preduzeće u njihovim rukama.

Ali, današnje stanje u Preduzeću, kojim od kraja 2022. godine upravlja gospodin Cvijetinović zajedno sa saradnicima, umnogome je posljedica upravo njegovih poteza. “Prethodna uprava”, koja je postala poštapalica direktora Cvijetinovića, firmu je provela kroz jedan od najtežih perioda još od rata, a spomenuću samo da smo radili u uslovima pandemije kovida, potpunog poremećaja tržišta izazvanog ratom u Ukrajini, te velikih blokada u nabavci koje su bile plod događaja na lokalnoj političkoj sceni.

Za više od četiri godine koje sam proveo na čelu RiTE Ugljevik, ni jednom nisam izjavio da je za bilo koji problem s kojim sam se susreo, a bilo ih je itekako, “kriva prethodna uprava”. Svako novo rukovodstvo zateći će i naslijeđene probleme. Tako je bilo sa svim prethodnicima gospodina Cvijetinovića. Međutim, samo on svoje loše rezultate, više od godinu dana kasnije, pokušava da pripiše rukovodstvu koje je vodilo firmu prije njega.

Recimo bilo bi dobro da objasni kako je to “prethodno rukovodstvo”, u izuzetno složenim okolnostima koje sam već spomenuo, uspjelo da vrati skoro 60 miliona KM duga, a da dug prema dobavljačima nije uvećan. Kako je u vrijeme “njegovog prethodnika” na rudniku uvijek bilo aktivno 22 ili više dampera, dok je danas situacija takva da je rijetkost da ih je aktivno preko deset? Zašto Cvijetinović, kada već kritikuje “prethodnu upravu”, ne spomene i jedan od najvećih investicionih ciklusa ulaganja u mehanizaciju, kada je nabavljeno 4 dampera, 2 bagera, 3 buldozera i veći broj “sitne” mehanizacije?

Možda je jedan razloga zašto direktor Cvijetinović “ne vadi iz usta prethodnu upravu” taj što bi onda morao pričati o “svojoj upravi”? Recimo, morao bi da objasni zašto je tenderska nabavka usluge izgradnje dijela platoa u RJ Rudnik plaćena 936.000 KM, kada je to posao koji se mogao odraditi resursima koje preduzeće već posjeduje?

Preduzeće na čijem ste čelu, gospodine Cvijetinoviću, bilo bi barem u malo boljoj situaciji da niste kupovali medijsku naklonost nabavkama “Medijskih usluga” vrijednih preko pola miliona maraka! Možda se taj novac mogao i pametnije upotrijebiti za dobrobit preduzeća i njegovih radnika. Ili novac koji ste, potpuno bespotrebno, upotrijebili za nabavku trećeg vatrogasnog vozila, u momentu kada mašine na Rudniku stoje zbog nedostatka dijelova.

A neću zaboraviti i eksproprijaciju. Za nekoga ko tako često poteže tu temu, očekivalo bi se da ste za vaših 14 mjeseci uradili nešto više. A, jedino što ste zapravo uradili jeste eksproprijacija mimo svih propisa dvije parcele vlasnika N.P. I G.P., koje se nalaze izvan eksploatacionog polja. Eksproprijacijom te dvije parcele koje i nisu ugrožene rudarskim radovima, Preduzeću je stvorena obaveza od oko 720.000 KM.

Posljedica svega navedenog, a prije svega posljedica neznjanja vođenja Preduzeća, jeste da je Termelektrana pred stajanjem zbog nedostatka uglja. U vrijeme “prethodne uprave”, vašeg omiljenog alibija za sve, na depou je uvijek bilo preko 150.000 tona uglja. Smijete li javnosti reći koliko ga ima danas?