“Utemeljivač srpske crkve i države” Akademija posvećena Svetom Savi održana u Ugljeviku :: Semberija INFO ::

 

“Utemeljivač srpske crkve i države” Akademija posvećena Svetom Savi održana u Ugljeviku


Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija organizovali su večeras Svetosavsku akademiju.

-Ako budemo pisali, trebaće nam čitava godina, pa moramo brže, evo Savindana nam skoro stiže, i majku Srbiju će Sveti Sava obići, jer je ona sveštenim temeljima zasnovana, na moštima Svetog Simeona, na mirenju braće Stefana i Vukana, na Krsnoj j slavi, na pravoj vjeri, na Studenici, na Žiči, Srbija ima i zna svoj put, on je Svetim Savom i našim svetinjama odavno utrt, tim putem mi današnji Srbi trebamo ići, i sa Svetim Savom ćemo opet u Nebesku Srbiju stići-glasi blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

U ugljevičkom Centru za kulturu svetosavsku besjedu je govorio protojerej-stavrofor Dragan Tomić, paroh zagonski, koji je poručio da je blagoslov Svetog Save gdje god Srbi žive.



-Sveti Sava je hodio našom zemljom, propovjedao Hristovo jevanđelje, osvetljavao nas Hristovim javanđeljem, tješio svaku ožalošćenu dušu. Mnogo je uradio i na političkom planu za srpski  narod a njegovo najveće djelo jeste što je u slobodnoj državi osnovao samostalnu Srpsku pravoslavnu crkvu kojoj mi pripadamo. Sveti Sava je prvi prosvjetitelj, jer je sve naše manastire i crkve pretvorio u velike učionice gdje su ljudi se opismenjavali-rekao je Tomić.

U ime opštine Ugljevik, zamjenica načelnika Vanja Zekić uručila je osnovcima i srednjoškolcima nagrade za najbolje literarne radove koji nose ime Svetog Save.



Zamjenica načelnika Ugljevika Vanja Zekić rekla je da je to  priznanje učenicima, za njihovu iskrenu ljubav i žrtvu, doprinos prosvjeti i kulturi, za njihovu posvećenost liku i djelu Svetog Save.

-Sveti Sava je gradio našu srpsku državu, bio je  graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata-naglasila je Zekićeva.



U sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupali su  učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ugljevik, Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik, Kulturno-umjetničkog društva “Rudar”, Muzičke škole "Kornelije Stanković" Ugljevik  i orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ugljevik.
Prethodno je u ugljevičkom hramu Prepodobne mati Paraskeve služeno Večernje bogosluženje.