Uvijek smo na usluzi građanima :: Semberija INFO ::

 

Uvijek smo na usluzi građanima


Opština Lopare je primjer brojnim lokalnim samoupravama u BiH i šire kako lokalna vlast može biti blizu svojih građana. Ovakav status nije došao preko noći. To je rezultat višegodišnjeg truda načelnika Rade Savića i opštinske administracije da budu na usluzi građanima u procesu rješavanja njihovih svakodnevnih životnih potreba.

Tako je protekla i ova, 2023. godina tokom koje je na području Lopara realizovan čitav niz projekata koji imaju za cilj olakšavanje i obogaćivanje života stanovnicima ove majevičke opštine.

Između ostalog, Lopare su poznate kao sredina koja je kreirala privredni ambijent privlačan za ulaganje svoje dijaspore. Kao rezultat toga, 20 mještana Loparana koji žive i rade u inostranstvu do sada su pokrenuli svoju privrednu aktivnost u rodnom kraju.

-To je nešto o čemu je u prethodnom periodu mnogo pričano. Međutim, doći do ovog broja nije bilo nimalo jednostavno. Rezultat je to velikog i napornog rada naše administracije da izgradi, prije svega, povjerenje sa našim privrednicima iz dijaspore. Kada smo uspješno prešli taj teški put sve je poslije bilo lakše. Ne planiramo stati na ovih 20 preduzeća. Tokom ove godine su otvorena tri nova pogona, a imamo plan da u narednih pet godina taj broj naraste do 50. Pored saradnje sa našom dijasporom, za sljedeću godinu smo spremili brojne projekte kojima će se život naših sugrađana bitno popraviti. Od svih projekata, pomenuću samo izgradnju novog vodovoda, jer nam je dosadašnji pravio ogromne probleme u vodosnabdijevanju“, izjavio je za portal „Semberija info“ Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Četvrtog decembra u Srednjoškolskom centru ,,Vuk Karadžić” u Loparama puštena je u pogon prva prosumer solarna elektrana u BiH. Radi se o onoj vrsti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora gdje će Srednjoškolski centar u Loparama biti proizvođač, potrošač i, ako se pojavi višak, prodavač električne energije. Ovaj projekat je realizovan u saradnji Opštine Lopare i Centra za održivu energetsku tranziciju – ReSET.

-Solarna elektrana ima snagu od 25 kilovata i ostaje u vlasništvu Srednjoškolskog centra. Plan je da elektrana godišnje proizvodi 36.000 kilovat sati električne energije, kolike su ukupne godišnje potrebe ove škole, s tim da smo ostavili mogućnost i za proširenja sistema. Uz elektranu, instalirani su monitori na kojima učenici i nastavnici, u svakom trenutku, mogu pratiti proces proizvodnje i potrošnje električne energije, što će doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa”, kazao je za ,,Semberija info’’ Samir Avdaković iz Instituta za napredne sisteme i tehnologije iz Sarajeva.

Elektranu je svečano u pogon pustio Ivan Božić, koji se školuje na odsjeku tehničara računarstva Srednjoškolskog centra ,,Vuk Karadžić”.

Ove godine na području Lopara nastavljena je realizacija projekta „Majevica bez mina do 2024. godine“. Radi se o projektu koji ima za cilj da se sa teritorije pet majevičkih opština (Lopare, Ugljevik, Teočak, Sapna i Čelić) uklone sva minsko-eksplozivna sredstva zaostala nakon završetka ratnih dejstava prije skoro 30 godina. Plan je da se deminiranje izvrši na površini od oko 28 kvadratnih kilometara, a glavni finansijer projekta je Njemačka vlada sa 9,7 miliona evra. Prema najavama odgovornih koji vode ovaj projekat očekuje se da će Ugljevik ove, a Lopare naredne godine biti proglašeni opštinama bez minske opasnosti.

-Ovaj projekat je od velikog značaja za opštinu Lopare, kao i druge susjedne opštine, jer će se deminiranjem Majevice stvoriti uslovi za lakši život stanovnika na ovim područjima i podstaći razvoj turističkih potencijala ovog regiona, kao i drugih grana privrede“, izjavio je načelnik Rado Savić.

Početkom novembra načelnik Savić je ugostio Nerina Dizdara, prvog čovjeka Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FbiH. Tom prilikom je potpisan ugovor o sanaciji šteta nastalih usljed poplava, koje su u tokom ove godine u dva navrata zadesile područje Lopara. Takođe, načelnik Lopara je delegirao tri projekta prema ovom ministarstvu, čija će realizacija biti su od koristi za širu društvenu zajednicu, a posebno za povratničku populaciju na području Mjesne zajednice Koraj.
Semberija info