PU Bijeljina: Kampanja „Poštuj život ne oružje“ :: Semberija INFO ::

 

PU Bijeljina: Kampanja „Poštuj život ne oružje“


  Izvor: Semberija info / S. Nikolić

U okviru kampanje „Poštuj život, ne oružje“, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina organizovali su danas u Tržnom centru ,, Emporijum“ druženje sa građanima gdje su ih upoznali sa odgovornim vlasništvom nad oružjem i procedurama u slučaju saznanja o nelegalnom posjedovanju ili pronalaska vatrenog oružja.



- Cilj ove kampanje je da se građani upoznaju sa nestručnom upotrebom vatrenog oružja, kao i o posljedicama ilegalnog posjedovanja oružja. Na području nadležnosti PU Bijeljina, u toku godine evidentirano 38 krivičnih djela
neovlaštene proizvodnje i prometa oružja ili minsko eksplozivnih sredstava i 45 prekršaja koji se dovode u vezu sa Zakonom o oružju i municiji i Zakonom o javnom redu i miru. Apelujemo na građane koji posjeduju legalno oružje da ga čuvaju na propisan način i podsjećamo građane koji posjeduju nelegalno oružje, da podliježu amnestiji, ukoliko ga dobrovoljno predaju u najbližu policijsku stanicu ili pozivom na broj 122”, naglasila je portparol PU Aleksandra Marić.



U okviru ovog događaja , u cilju edukacije djece i mladih, organizovan je i kviz o poznavanju ove problematike.
Kampanja je podržana kroz projekat "Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH" koji finansiraju Njemačka, Holandija, Švedska, Francuska, Velika Britanija i Norveška, uz podršku EU, kroz Multilateralni povjerilački fond UN /MPTF/, a provodi ga UNDP u BiH.