LOPARE: STRUČNI SKUP O UPRAVLjANjU STAKLENIM OTPADOM :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: STRUČNI SKUP O UPRAVLjANjU STAKLENIM OTPADOM


U Loparama je održan stručni skup iz oblasti upravljanja staklenim otpadom, koji je organizovalo lokalno Javno komunalno preduzeće „Čistoća“, kao jedan od primalaca donacije /Waste Side Story/. O važnosti izdvojenog sakupljanja stakla iz komunalnog otpada i prednostima koje se time pružaju, svoja iskustva je predstavio Martin Štajner, glavni izvršni direktor austrijske firme TBU /TBU/, koja se bavi konsultanskim uslugama za inženjering životne sredine. On je shvatio, provodeći projekat u BiH, da je ljudima, koji se svakodnevno bave pitanjima otpada, potrebno prvoklasno znanje gdje oni dobijaju ideje ili rješenja koja im trebaju da unaprijede svoje sisteme.



-Suština je u transferu opreme i najnovijih prvoklasnih znanja iz oblasti uprvljanja otpadom iz Austrije u BiH“, naveo je Štajner. Načelnik opštine Lopare Rado Savić je istakao da su se danas u Loparama čula neka nova rješenja za uprvljanje otpadom s posebnim osvrtom na staklo, gdje su prezentovana iskustva iz Austrije.



-S obzirom da staklo čini veliki dio otpada na području naše opštine veoma smo zainteresovani da radimo na primijeni navedenih iskustava“, dodao je Savić. Učešće na današnjem seminaru u Loparama uzeli su predstavnici komunalnih preduzeća iz sjeveroistočnog dijela BiH, regionalne deponije, kao i drugi akteri u upravljanju komunalnim otpadom.