Akcija za budućnost naše djece: Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi :: Semberija INFO ::

 

Akcija za budućnost naše djece: Gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi



U skladu sa strateškim opredjeljenjem da do 2030. godine Bijeljina postane
GRAD BUDUĆNOSTI, Gradska uprava Grada Bijeljina je u toku 2021. godine započela dugogoročnu kampanju pod sloganom „green BijeljINa“ koja ima za cilj ozelenjavanje grada i urbanih područja kako bi se stvorili preduslovi za održivi ekološki razvoj.


 
Udruženje građana „Prva evropska zelena renesansa“, Bijeljina od svog osnivanja, početkom 2019. godine, pa do danas bavi se problemima očuvanja i zaštite životne sredine.


 
U okviru ovogodišnjeg projekta Udruženja, Zeleni talas – „gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi“ - za budućnost naše djece, održana  je praktična radionica o značaju šuma i zaustavljanja daljeg krčenje šuma kao ključne komponente u borbi protiv klimatskih promjena gdje su prateće aktivnosti radionice bile sađenje sadnica drveća u osnovnim školama (oko 50-ak komada  japanske trešnje, breze, lipe, platana i nekoliko stabala ruža stablašica):
 
  1. OŠ „ Meša Selimović“, iz Janje, Područno odjeljenje Glogovac
  2. OŠ „ Knez Ivo od Semberije“, iz Bijeljine, Područno odjeljenje Ljeljenča
  3. OŠ „ Stefan Nemanja“, iz Gornjeg Dragaljevca, Područno odjeljenje Srednji Dragaljevac

 
Udruženje je nabavilo i donijelo sadnice i članovi i aktivisti udruženja došli su na navedene lokacije, gdje su se okupili i mještani, kao i učenici škola kod kojih je vršena sadnja, svaki put po nešto više od 20 ljudi, oba pola i različite starosne dobi, koji su zajedno sa djecom zasadili drveće.


 
Pored članova udruženja PEZ Renesansa Bijeljina, najveći doprinos su dali i učenici škola zajedno sa svojim nastavnim osobljem. Uz dječiji osmijeh i razgovore sve akcije su protekle u predivnoj atmosferi.


 
Projektom je, u ovom dijelu, bilo predviđeno da se:
- doprinese jačanju ekološke svijesti stanovništva, da bi svi zajedno vodili računa o zdravoj i čistoj životnoj sredini i prirodi
- izvrši  uticaj na svijest stanovništva o značaju šuma u sprečavanju klimatskih promjena i promoviše održivo upravljanje šumama kao i potreba da se zaustavi dalje krčenje šuma.
- zasadi  50 autohtonih sadnica drveća na predviđenim lokacijama
- podigne  svijest o značaju građanskog aktivizma i volonterizma kao stila ekološkog načina života'', precizira predsjednik Udruženja građana PEZ renesansa Bijeljina Jovan Tešić.