Koalicija “Kolosi” radnom diskusijom obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom :: Semberija INFO ::

 

Koalicija “Kolosi” radnom diskusijom obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom


Koalicija udruženja osoba sa invaliditetom „Kolosi“ iz Bijeljine, organizovala je danas, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, okrugli radni sto pod nazivom, „Perspektiva pokreta za prava osoba sa invaliditetom u svjetlu Ciljeva održivog razvoja“.

Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije ''Kolosi'', ističe da je uključivanje osoba sa invaliditetom u sve segmente društva, jedan ok ključnih uslova za poštovanje ljudskih prava  i održivi razvoj.

-Cilj današnje diskusije jeste da se u partnerstvu između samih udruženja koja čine Koaliciju,Gradske uprave i institucija koje rade sa osobama sa invaliditetom, ukaže na to, šta je sve urađeno u ovoj godini, kao i da se definišu gorući problemi sa kojima se susreću udruženja i članstvo.Možemo reći da godinama imamo razumijevanje i podršku Gradske uprave Bijeljina.Nažalost ,još uvijek je niz problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom,od pristupa kvalitetnom obrazovanju,gradskog prevoza, pa do problema oko zapošljavanja.Mnogo je još problema sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom ali se nadamo da ćemo kroz ovaj održivi razvoj, kroz Strategiju grada Bijeljina, koja se radi i lokalni Akcioni plan u oblasti invalidnosti, pokušati bar malo poboljšati postojeći položaj osoba sa invaliditetom.Od izvršne i zakonodavne vlasti, očekujemo da budemo parteri i da se pitamo oko onih pitanja koja se nas tiču”,naglasio je Jović.



Ljubiša Stanišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina, istakao je ovom prilikom da Gradska uprava radi u partnerstvu sa Koalicijom ''Kolosi”, a dokaz tome je i podatak da su ''Kolosi” od strane grada Bijeljina, proglašeni kao Udruženje od opšteg interesa.

-Svake godine se izdvajaju budžetska sredstva, a pored toga tu su i brojni projekti koja implementiraju Udruženja koja djeluju u okviru Koalicije''Kolosi”. U dogovoru sa Koalicijom ''Kolosi”, pokrenuli smo i niz incijativa, a jedna od posljednjih jeste inicijativa za uvođenje prava na personalnog asistenta za osobe sa invaliditetom”, rekao je Stanišić.
 
(Semberija info)