Počela prva „Škola aritmije“ u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Počela prva „Škola aritmije“ u Bijeljini


U Bijeljini se danas u Etno selu „Stanišići“ održava prva „Škola aritmije“ u organizaciji Udruženja kardiologa Republike Srpske i farmaceutske kompanije „Alkaloid“ . Na ovom stručnom skupu učestvuju eminentni stručnjaci sa područja Republike Srpske i Federacije BiH i govoriće o aritmijama koje predstavljaju poremećaje srčanog ritma.

Primarijus dr Milica Lovrić, predsjednica Udruženja kardiologa RS je istakla da je „Škola aritmije“ značajna iz razloga jer statistike ukazuju da su kardiovaskularne bolesti u porastu u svim civilizovanim zemljama, te da aritmije nastaju kao posljedice različitih patoloških stanja i odgovorne su za veliki broj hospitalizacija i nažalost smrtnih ishoda.

-Aritmije nastaju kao posljedice poremećaja u stvaranju srčanog ritma i poremećaja provođenja srčanog ritma. Naravno, dugi niz godina okosnicu liječenja aritmije su činili lijekovi , ali zahvaljujući savremenoj medicini koja je iznjedrila nove transkateterske tehnike, odnosno primjenu radiofrekfentne ablacije i krioenergije možemo riješiti mnoge aritmije što je zaista veliko zadovoljstvo kardiologa. Međutim i pored velikog uspjeha koje nude ablacijske tehnike, ona predstavlja invazivnu metodu koja zahtjeva poseban odabir pacijenata i upravo to selektovanje obavlja kardiolog – aritmolog. Možemo se pohvaliti da se bijeljinska bolnica pridružila Centru za aritmije u Banja Luci,koji je do sada bio jedini, te da se sada i u Bijeljini rade nefarmakološke tehnike liječenja aritmije“, pojasnila je Lovrićeva.



Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica „Sveti vračevi“ Bijeljina, istakao je da Bolnica „Sveti vračevi“ napreduje u liječenju aritmija, te da postaju vodeći centar u BiH što se tiče liječenja aritmija.

-Bijeljinska bolnica je posljednjih godina dosta napredovala u liječenju aritmija i ovom prilikom podsjetiću da završavamo potrebne procedure za izgradnju još jedne angio sale. Sasvim je izvjesno da će u roku od par mjeseci Bijeljina dobiti još jednu angio salu, koja će prvenstveno služiti za elektrofiziologiju, a to su procedure koje se bave liječenjem aritmija. Već imamo nabavljen 3D maping sistem, što je bilo neophodno da se elektofiziologa može raditi i koji imaju samo najveći centri u okruženju. Sa pozicije direktora i dalje ću ulagati u ovu oblast, s obzirom da su kardiovaskularne bolesti najčešća oboljenja na našem području“, naglasio je Maksimović.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS istakao je da je bijeljinska bolnica napravila regionalni zamah kada je u pitanju elektrofiziologija.



-Bijeljinska bolnica je u punom kapacitetu prihvatila strategiju Ministarstva zdravlja  i socijalne zaštite RS koja se ogleda u tome da smo dali mogućnost svakoj od bolnica da na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite izaberu jedan segment i da se u tom segmetu razvija. Elektrofiziologija stvarno napreduje ovdje u Bijeljini i predstavstavlja jedan regionalni zamah kada govorimo o sistemu zdravstva u RS.  Medicina napreduje nesmanjenom žestinom i mi moramo da budemo u toku svega toga. Oprema i prostor su samo jedno, a ono što je najvažnije su ljudi“, rekao je Šeranić i pohvalio kontinuirani rad Udruženja kardiologa RS.

Semberija info