Čvrste veze Matice srpske i opštine Ugljevik: Pun sjaj „Matice“ iz matice Srbije :: Semberija INFO ::

 

Čvrste veze Matice srpske i opštine Ugljevik: Pun sjaj „Matice“ iz matice Srbije


Opština ugljevik odavno je stasala u veliki kulturni centar Srba, mada je mala po površini ali po čuvanju i njegovanju nacionalnog blaga ispred mnogih većih sredina ne samo na lijevoj i desnoj obali Drine. Očuvanje jezika i azbuke, i njihova afirmacija kao i ukupnog kulturnog blaga nešto je na čemu se u ovoj podmajevičkoj opštini neumorno radi decenijama i godinama. Ovo je istaknuto danas prilikom svečanog čina potpisivanja protokola o saradnji između Matice srpske i opštine Ugljevik.

Ugovor je u ime opštine potpisao načelnik Vasilije Perić a u ime Matice srpske njen potpredsjednik profesor dr Jovan Delić.

Profesor Delić pored ostalog, jedan je od najboljih besjednika na Vukovom saboru u Tršiću a Perić je među njegovim najvećim poštovaocima što važi i za veliku posvećenost Vukovom imenu i djelu.

Delić je istakao da Matica srpska od danas u opštini Ugljevik ima ozbiljnog člana i saradnika i posebno izrazio zadovoljstvo jer je ovaj sporazum potpisan u dane kada ova podmajevička opština proslavlja svoju zaštitnicu i krsnu slavu Svetu Petku Paraskevu.

-Matica srpska je u posljednje dvije godine radila intenzivno da povezuje gradove i u Srbiji i izvan Srbije sa maticom da bi probudila naučne i druge potencijale koje postoje u mjestima sa kojima potpisujemo protokole o saradnji a s druge strane na neki način finansijski ojačala sebe samu za one poslove koje rade na terenu a tiče se duhovnih poslova,  a to su jezik, književnost i istorija-rekao je Delić.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo jer je ozvaničena saradnja prema njegovim riječima sa najstarijom instutucijom iz oblasti kulture, književnosti i nauke i dodao da ovaj sporazum mnogo znači opštini Ugljevik.

-Matica srpska je uspjela da duhovno objedinjuje sav srpski narod gdje god Srbi živjeli, da li je to u rasejanju ili matici-rekao je Perić.

On je podsjetio da episkop zvorničko-tuzlanski Fotije često ističe da je Ugljevik stasao u duhovni centar.

-Te riječi našeg vladike Fotija obavezuju nas da nastavimo da čuvamo našu kulturu, pismo, tradiciju, vjeru pravoslavnu a zajedno sa Maticom srpskom ćemo još bollje uspijevati u tome-zaključio je Perić.

Sastanku su prisustvovali protojerej Aleksandar Tešić, predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić, predsjdnik Crkvene opštine Ugljevik Goran Jovičić kao i predstavnici Centra za kulturu „Filip Višnjić“ iz Ugljevika i predstavnici Narodne biblioteke.