Otvoren Dvadeset i prvi međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro 2023” u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Dvadeset i prvi međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro 2023” u Bijeljini


Otvoren Dvadeset i prvi međunarodni  sajam poljoprivrede, lova i ribolova “Interagro 2023” u Bijeljini

U godini punoj izazova poljoprivredna proizvodnja uspješno opstaje


U Bijeljini je danas otvoren tradicionalni Dvadeset i prvi međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2023” na kojem je svoje proizvode izložilo više od  stotinu i pedeset izlagača iz Republike Srpske, BiH, Srbije i država regiona.



“Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske redovno izvršava sve svoje obaveze kako bi naš poljoprivredni proizvođač bio u mogućnosti da proizvde hranu i da istovremeno bude maksimalno ekonomičan, izjavio je  Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, otvarajući ovogodišnji  sajam poljoprivrede u Bijeljini.



 “Od jutros je na ovom sajmu već prodato devet traktora. Mi smo dobili 758 realizovanih zahtjeva za kapitalne investicije i nabavku traktora. I to je znak da u jednoj izuzetno složenoj godini, koja je uslijedila nakon korone, suše, elementarnih nepogoda, afričke kuge svinja i svega ostalog, pokazujemo da smo jaki, snažni i da možemo nastaviti dalje. Jedino se ne slažem s onima koji stalno kukaju. Imali smo teške situacije, ali smo sve to prevazišli i dalje idemo uzdignute glave. Naš poljoprivrednik se i zove težak, jer obavlja izuzetno težak posao. Naš poljoprivredni proizvođač je u stanju da odoli svim izazovima. Ova godina, ponavljam, bila je izuzetno složena i teška, ali, to je i godina u kojoj redovno isplaćujemo podsticaje i kapitalne investicije, realizujemo projekte sa Vladom Mađarske i Vladom Srbije. Sve to će doprinijeti da i ovu godinu uspješno privedemo kraju i da pripremimo efektivniji budžet za narednu godinu, od povoljnijeg osiguranja, tekuće proizvodnje i podrške tekućoj proizvodnji”, istakao je ministar Minić, nakon čega je proglasio otvorenim ovogodišnji sajam poljoprivrede, lova i ribolova u Bijeljini. 



Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina, pozdravio je sve izlagače i učesnike ovogodišnjeg sajma u ime opravdano odsutnog gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

“Semberija je žitnica Republike Srpske i regija koja proizvodi kvalitetne poljoprivredne proizvode. Saradnja na ovakvim i sličnim manifestacijama je izuzetno važna, u smislu uspostavljanja kontakata i poslovnih dogovora. Poljoprivrednici su čuvari tradicije, zemlje i naroda. Zbog toga moramo pronaći način da očuvamo naše selo i poljoprivrednu proizvodnju. Bijeljina godinama izdvaja značajna sredstva na ime podrške poljoprivrednoj proizvodnji. U ovoj godini ušli smo i u projekat zadržavanja mladih na selu učestvovanjem pri kupovini seoskih kuća. Mi u Semberiji znamo i hoćemo da proizvodimo. Za to nam trebaju otvoreni putevi, tržnice i mogućnost da naše proizvode prodamo po adekvatnim cijenama”, istakao je Sreten Vučković.

Ratomir Draganić, direktor preduzeća “Grad” A.D. zahvalio se pokroviteljima, partnerima i sponzorima sajma, istakavši da ovaj sajam iz godine u godinu izrasta u sve respektabilniju sajamsku manifestaciju.



“Ovaj sajam je jedan od najprepoznatljivih brendova Republike Srpske i predstavlja jedan od pokretača privrednog razvoja Republike Srpske. Više od 150 izlagača, na 2.500 m2 unutrašnjeg i 4.500 m2 vanjskog izložbenog prostora izložilo je svoje proizvode, opremu koja predstavlja najnovija tehnološka dostignuća i najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju”, izjavio je Draganić.

Učesnike i goste Sajma pozdravili su i Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine, koja je višegodišnji partner sajma, Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije i Pero Ćosić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, uz želju da ova sajamska manifestacija pomogne u postizanju još boljih rezultata u proizvodnji hrane i razvoju poljoprivreedne proizvodnje u Republici Srpskoj.



Semberija Info - Lj. Ljubojević