CK BIJELjINA DONIRAO PAKETE PACIJENTIMA PULMOLOŠKOG ODJELjENjA U BOLNICI “SVETI VRAČEVI” :: Semberija INFO ::

 

CK BIJELjINA DONIRAO PAKETE PACIJENTIMA PULMOLOŠKOG ODJELjENjA U BOLNICI “SVETI VRAČEVI”


Povodom obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, volonteri Crvenog krsta Bijeljina, posjetili su Pulmološko odjeljenje i uručili 11 higijenskih paketa i pakete zdrave ishrane, a za osoblje su donirali paket sa medicinskim maskama. Sekretar  Gradske organizacije Crvemog krsta Bijeljina Aleksandar Savić, istakao je da je ovo mali znak pažnje za pacijente koji se nalaze na Pulmološkom odjeljenju.



-Zadatak Crvenog krsta je i preventivno djelovanje i podizanje svijesti stanovništva o ovoj bolesti. Kad su u pitanju djeca, u okviru Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, mi obilazimo škole gdje sa doktorima vršimo edukativna predavanja. Takođe, naši volonteri vrše i prodaju markica, a cilj svih nas je da ukažemo na značaj borbe protiv tuberkuloze koja je izlječiva, ako se na vrijeme otkrije”, rekao je Savić. U ime Bolnice “Sveti vračevi”, zahvalnost je izrazio pomoćnik direktora ove ustanove, dr Nemanja Janković.



-Zahvalni smo Gradskoj organizaciji CK Bijeljina na donaciji, a moram istaći da inače imamo odličnu saradnju. Kada govorimo o Nedjelji borbe protiv tuberkuloze, moram reći da se ovo oboljenje vezuje za zemlje u razvoju ili nerazvijene zemlje. Tuberkuloza je izlječiva sa adekvatnom terapijom, a što se tiče našeg Pulmološkog odjeljenja, u proteklih nekoliko godina smo napredovali kadrovski i po pitanju obezbjeđivanju medicinske opreme, a moram istaći i da se mnogo ulaže i u razvoj grudne hirurgije u našoj ustanovi”, rekao je dr Janković. On je dodao da na odjeljenju pulmologije imaju tri pacijenta i pojasnio da se tuberkuloza prenosi kapljičnim putem.

-Simptomi su standardni, a to su temperatura, suv kašalj, iskašljavanje sukrvice I bolovi u grudima”, pojasnio je dr Janković. 

(Semberija info)