POTPISAN UGOVOR O PROJEKTU SANACIJE IZVORIŠTA, IZGRADNjE NOVIH TALOŽNIKA I SANACIJE VODOVODNE MREŽE :: Semberija INFO ::

 

POTPISAN UGOVOR O PROJEKTU SANACIJE IZVORIŠTA, IZGRADNjE NOVIH TALOŽNIKA I SANACIJE VODOVODNE MREŽE


U organizaciji Ministarstva finansija Republike Srpske, potpisan je Ugovor o prenosu kreditnih sredstava Evropske investicione banke po projektu "Vodovod i kanalizacija II" i Memorandum o načinu realizacije projekta sa lokalnim zajednicama u Srpskoj.

„Juče sam u Banjaluci potpisao Ugovor o prenosu kreditnih sredstava Evropske investicione banke za finansiranje projekta našeg vodovoda u Loparama „Sanacija izvorišta, izgradnja novih taložnika i sanacija vodovodne mreže“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je naveo da je vrijednost kredita koje opština Lopare uzima za navedenu svrhu 1 002 229 KM, na rok otplate od 25 godina, a ukupna vrijednost projekta je 2 000 000 KM.

„Radi se o povoljnim kreditnim sredstvima, a potrebno je da još obezbijedimo i grant sredstva u iznosu od 50 odsto u odnosu na ukupnu vrijednost projekta koji je definisan našim projektnim prijedlogom, koji ima za cilj rješavanje problema zamućenosti vode i objezbeđivanja dovoljnih količina vode u sušnom perodu“, obrazložio je Savić.

Načelnik opštine Lopare je dodao da će se sa procesom izbora izvođača i javnih nabavki koji će riješiti probleme vodovoda u Loparama uskoro započeti, te da potpisani projekat treba da se završi do kraja 2024. godine.

Sa predstavnicima lokalnih zajednica Ugovor i memorandum, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, je potpisala ministar finansija Srpske Zora Vidović.

Ukupna vrijednost projekta "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II" je 60 miliona evra, a u njemu će pored Lopara učestvovati još 23 lokalne zajednice. Učešće opština je 30 miliona evra, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke.

Vlada Srpske odobrila je projektne planove čime su ispunjeni uslovi za narednu fazu, s obzirom na to da su do sada Lopare, Gradiška, Zvornik, Teslić, Nevesinje, Vukosavlje, Prnjavor, Prijedor, Trebinje, Pale, Rogatica, Laktaši, Istočna Ilidža i Milići ispunili sve potrebne uslove za realizaciju projekta.