Najmlađi u posjeti RiTe Ugljevik - Aktiv žena Sindikata organizovao posjetu djece zaposlenih ugljevičkom gigantu :: Semberija INFO ::

 

Najmlađi u posjeti RiTe Ugljevik - Aktiv žena Sindikata organizovao posjetu djece zaposlenih ugljevičkom gigantu


Aktiv žena Sindikata Rudnika i Termoelektrane Ugljevik organizovao je danas posjetu djece svojih radnika ugljevičkom gigantu. Nekoliko stotina mališana radnika zaposlenih u RiTe Ugljevik imalo je priliku da iz prve ruke vidi kako izgleda Površinski kop „Bogutovo selo“.


 
„Ovo je prvi put da organizujemo ovu vrstu “ekskurzije” za najmlađe, i drago mi je da je odziv zaista nadmašio naša očekivanja. Zahvalnost dugujemo i Upravi, koja je imala maksimalno razumijevanje i izašla nam je u susret na svaki način kada je organizacija u pitanju. Djeci je bilo zabavno, a kroz igru su nešto i naučili. Naše kolege sa rudnika su im danas pokazali dio mehanizacije koja se koristi za iskopavanje i transport uglja, kao i osnovne elemente zaštite na radu“, istakla je Brižita Ivković, predsjednica Aktiva žena Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik.
 
“Drago mi je da vidim ovoliko mališana, i mislim da je ovo najmlađi uzrast koji je do sada posjetio naš rudnik. Ovo je jedan od načina da i djeca vide gdje to rade njihovi roditelji, ali i da im se ukaže na važnost poslova kojim se oni bave, pa i našeg preduzeća u cjelini Nadam se da će mališani ponijeti odavde lijepe utiske, te da će ove vrste okupljanja postati praksa i narednih godina”, rekao je ispred Uprave Dragiša Vidaković, izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika.


 
Djeca su sve demonstracije rudara pratila sa velikim zanimanjem, a pokazano im je kako izgleda rudarska oprema i šta jedan radnik na površinskom kopu treba da posjeduje od opreme. Uz slikoviti prikaz objašnjeno im je šta je zadatak i posao rudara, te kakve su im radne obaveze. Nakon obilaska samog kopa, za mališane je bio organizovan i ručak u rudarskom restoranu preduzeća.
 
Za mališane je ovo bila svojevrsna ekskurzija i jedinstveno iskustvo, a mnogi su prvi put vidjeli velike rudarske mašine i ovu vrstu mehanizacije.
 
„Meni se najviše svidio damper, nisam nikad vidio nešto tako veliko. I svidio mi se restoran, jer je bilo pomfrita sa kečapom. Baš sam srećan što su me mama i tata doveli“, rekao je u dahu šestogodišnji Lazar.