Odsjek za LER & EI Grad Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Odsjek za LER & EI Grad Bijeljina


BIRN poziva novinare sa Balkana da se prijave za trodnevni program obuke za izvještavanje o digitalnim pravima u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, od 26. do 28. septembra 2023.

Uspješni kandidati će, takođe, steći pravo za dobijanje malog granta kako bi kreirali priču o digitalnim pravima. Ako ste novinar iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Srbije i zainteresovani za izvještavanje o digitalnim pravima, BIRN-ova obuka za izvještavanje o digitalnim pravima u Sarajevu pruža vam priliku da produbite svoje znanje. 

Ovaj specijalizovani kurs obuke pruža rijetku priliku regionalnim novinarima da se dublje upuste u neke od najuzbudljivijih i relevantnih oblasti savremenog novinarstva: razumjećete digitalna prava na sveobuhvatan način, fokusirajući se na prekršaje u izvještavanju, blokiranju sadržaja, manipulaciji i propagandi u digitalnom svijetu.

Ovaj program obuke će vam pomoći da shvatite kompleksnosti digitalnih prava i njihov uticaj na novinarstvo, pružiti vam uvide u istraživanje otvorenih izvora, novinarstvo zasnovano na podacima, provjeravanje činjenica i više.

Uspješni kandidati će učestvovati u praktičnim radionicama o identifikaciji i dokumentovanju kršenja digitalnih prava i naučiće kako da unaprijede svoje pripovjedanje koristeći savremene multimedijalne alate.

Nakon završetka obuke, polaznici će dobiti mali grant kako bi napisali članak, primjenjujući svoje novostečene vještine izvještavanja o digitalnim pravima. BIRN poziva novinare iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da se prijave za trodnevni kurs obuke za izvještavanje o digitalnim pravima. Kurs će se održati u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, od 26. do 28. septembra 2023. 

BIRN će u potpunosti pokriti troškove putovanja i smještaja za sve uspješne kandidate. Radni jezik obuke je engleski. Prijavni obrazac možete popuniti na sljedećem linku:
  Rok za dostavljanje prijava je 5. septembar 2023. godine. Više informacija na:

https://birn.eu.com/news-and-events/digital-rights-reporting-training-for-balkan-journalists-applications-open/?fbclid=IwAR2uWylWeUsfOpGXairHZ3WxKWf-lJekeLW0ZJ0davvlbianI6alQpgmVj8