Vlada Brčko distrikta BiH i Sindikat postigli dogovor o prekidu štrajka :: Semberija INFO ::

 

Vlada Brčko distrikta BiH i Sindikat postigli dogovor o prekidu štrajka


Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić i predsjednik Sindikata Brčko Igor Babić danas su se u sali Gradske vijećnice obratili medijima u vezi sa postizanjem dogovora o prekidu štrajka. Prisutni su bili i zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić i predsjednik Skupštine Siniša Milić.
 
Kako je u svom uvodu kazao gradonačelnik Nišić, Vlada je sa predstavnicima Sindikata postigla dogovor o prekidu štrajka koji je trajao 45 dana, te se osvrnuo na njihove zahtjeve.

„Prvobitni zahtjev Sindikata se sveo na dva uslova, a to je linearno povećanje plata, prvobitno za 250 KM, a kasnije za 100 KM i da se ustanovi kolektivni ugovor. Vlada je imala druga rješenja koja su u konačnici udovoljila ovim zahtjevima, tako da smo ustanovili neke mjere koje smo predložili kao uslov da se prekine štrajk. Dogovoreno je da osnovica za obračun plata bude povećana sa 667 KM na 700 KM“, kazao je Nišić.
 
On je dodao da će se od 1. januara 2024. godine plate povećati za još 5,00%, instalirati platni razred 1 u platni razred 2, te da će jednokratna novčana pomoć biti rezervisana za zaposlenike čija je plata do 1.200,00 KM kao i da će kolektivni ugovor biti ustanovljen.
 
„Vlada je u toku ovog cijelog procesa partner, a ne neko ko se suprotstavlja interesu radnika, tako da će radno-pravni status radnika u Brčko distriktu BiH biti popravljen“, istakao je Nišić.
 
„Mi iz Sindikata smo na našem predsjedništvu donosili neke smjernice koje su dovele do stvaranja uslova za potpisivanje sporazuma o prekidu generalnog štrajka i nadamo se potpisivanju istog narednih dana. Drago nam je što je Vlada izašla u susret kroz komunikaciju i razgovore i što smo došli do toga da ćemo potpisati sporazum i okončati generalni štrajk. Ovo je prvi korak Sindikata i u narednim koracima koji će se ticati podizanja radničkih prava, Sindikat će biti partner Vladi kako bismo na području Distrikta imali opšti kolektivni ugovor“, izjavio je predsjednik Sindikata Igor Babić.