BORAČKA PITANjA I DALjE OD PRIMARNOG ZNAČAJA ZA GRAD BIJELjINU :: Semberija INFO ::

 

BORAČKA PITANjA I DALjE OD PRIMARNOG ZNAČAJA ZA GRAD BIJELjINU


Gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović održao je danas sastanak sa predsjednikom Boračke organizacije Repubilke Srpske, predsjednikom Gradske boračke organizacije Bijeljine i predstavnicima gradskog Odjeljenja za boračko invalidsku i civilnu zaštitu na temu pomoći demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca i izradi socijalne karte.
 
- Cilj nam je da na nivou lokalne zajednice identifikujemo lica koja su zaista socijalno ugrožena i da, u sistemu dopunskih prava, pokušamo obezbijediti određeni dio novčanih sredstava za njih. Za sada u planu imamo da ta sredstva budu određena kao redovno mjesečno primanje. To će biti vrlo opsežan i komplikovan posao, zato je neophodno prvenstveno odrediti kriterijume koji će dati potrebnu selekciju ljudi koji će ovim davanjem biti obuhvaćeni. Da bismo taj posao što efikasnije i prije svega pravednije uradili, prvenstveno ćemo uporediti podatke iz baze Centra za socijalni rad i podatke baza gradske Boračke organizacije i Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu. U narednom periodu ćemo imati još ovakvih sastanaka, kako bismo što ispravnije sagledali ovu komplikovanu problematiki i kako ne bismo donosili nikakve ishitrene odluke - rekao je Petrović.
 
Jedan od brojnih problema sa kojim se članovi boračke populacije susreću jeste nezaposlenost djece palih boraca. Na rješavanju ovog problema se radi već više od 20 godina, ali on i dalje postoji.
 
- Zapošljavanje djece poginulih boraca treba sistemski riješiti sa republičkog nivoa, a sa Gradonačelnikom smo danas razgovarali o doprinosu koji on može dati na rješavanju ovog problema, ne samo u okviru Gradske uprave, nego i preduzeća koja je osnovao Grad, ali i drugih značajnih privrednih subjekata – preduzeća, ustanova i institucija koje djeluju na teritoriji grada, izjavio je ovom prilikom predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.
 
U ponedjeljak, 25. juna, obaviće se potpisivanje ugovora za adaptaciju stambenih jedinica korisnika gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu koji su ispunili uslove za ovaj vid pomoći. Prethodno potpisivanju ovih ugovora, Gradonačelnik je formirao komisiju koja je, izlaskom na teren, utvrdila činjenično stanje u domovima svih podnosilaca zahtjeva za ovu vrstu pomoći, na osnovu čega je formirala rang lista prioritetnih domaćinstava, najavio je Mladen Marić iz ovog Odjeljenja.
​ 
Marić je, takođe, izjavio da je do kraja godine planirana reparacija postojećih spomen-obilježja koja su oštećena, a nakon tih radova se može najaviti i izgradnja novih spomen obilježja u mjesnim zajednicama koje ih do sada nisu imale, kao što su Vršani, Piperci i Donji Dragaljevac.