Bolnica Bijeljina: Uspješno operisan pacijent sa rupturom aneurizme trbušne aorte :: Semberija INFO ::

 

Bolnica Bijeljina: Uspješno operisan pacijent sa rupturom aneurizme trbušne aorte


Hirurški tim ljekara bijeljinske bolnice u subotu, 10. juna., uspješno je izveo jedan od najkomleksnijih operativnih zahvata u vaskularnoj hirurgiji, operaciju rupturirane aneurizme aorte kod sedamdeset osmogodišnjeg pacijenta Petra Dujkovića iz Velike Obarske.

Operaciju je izveo dr Nemanja Janković, subspecijalista vaskularne hirugije, uz tim hirurga koji su činili dr Jovica Vidović, vaskularni hirurg, dr Milan Todorović, načelnik Odjeljenja za hirurgiju i dr Slaviša Dabić, opšti hirurg. U anesteziološkom timu su bili dr Olja Dabić i dr Dalibor Stojanović.
 
„Radi se o veoma velikoj operaciji aneurizme trbušne aorte, sa rascjepom prečnika 21 cm. To je operacija koja je prvi put izvedena u našoj bolnici i koja se, zbog svoje kompleksnosti radi u svega nekoliko visoko specijalizovsnih centara u BiH i Srbiji. Složenost zahvata se ogleda, prije svega, u edukovanosti hirurga i anesteziologa za ovu granu hirurgije, brzoj dijagnostici, efektnom reagovanju od momenta prijema pacijenta do same operacije. Svi ostali zahtjevi, poput tehničkih, logističkih moraju biti ispunjeni da bi sve protoeklo u najboljem redu i sa najboljim rezultatom za pacijenta“, rekao je dr Nemanja Janković. On kaže da statistika pokazuje da je u najspecijalizovanijim centrima kliničkim i univerzitetskim, smrtnost kod rupture aneurizme trbušne aorte oko 40%.

 
Nakon više od deset dana boravka u bolnici, operisani pacijent se osjeća veoma dobro i danas je otpušten sa bolničkog liječenja. „Moram da izrazim zadovoljstvo da je pacijent, iako u osmoj deceniji života, uprkos velikom gubitku krvi prije samog zbrinjavanja, veoma dobro podnio operaciju i postoperativni tok je bio zadovoljavajući. Danas ga otpuštamo kući uz preporuku za kućnu njegu do potpunog oporavka“, rekao je dr Janković. Za pacijenta Dujković Petra ovo je novi život, kako je sam rekao, koji je dobio na poklon zahvaljujući stručnosti ljekara i medicinskog osoblja bijeljinske bolnice. Njegov sin koji živi i radi u Irskoj, kroz suze nam je ispričao, da se nadao da će oca bar zateći da može još jednom da ga zagrli. „Ovo je sada neizmjerna sreća za sve nas“, rekao je Petrov sin Željko. Direktor bijeljinske bolnice prof.dr Zlatko Maksimović kaže da je u planu da se u bijeljinskoj bolnici uvedu u redovnu proceduru operacije aneurizme aorte čime bi vaskularnu hirugiju u ovoj ustanovi podigli na znatno viši nivo. „Prošle godine uveli smo u redovnu proceduru operativno liječenje karotidnih arterija, što sada naši hirurzi rade samostalno. Stvoreni su svi preduslovi kadar, operema i prostor za uvođenje u redovan rad operacije aneurizme aorte i siguran sam da će ta operacija zaživjeti na našim prostorima. Sarađujemo sa najboljim klinikama u regiji, Klinikom za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbija, odakle nam povremeno prema potrebi dolazi, prof.dr Marko Dragaš sa svojim timom i boravi u našoj ustanovi“, rekao je Maksimović.