Šesta “Otvorena vrata” u Gradskoj upravi :: Semberija INFO ::

 

Šesta “Otvorena vrata” u Gradskoj upravi


Na šestom razgovoru s građanima u okviru “Otvorenih vrata”,  službenici Odjeljenja za prostorno uređenje odgovarali su na pitanja više od dvadeset prisutnih građana  o aktuelnim urbanističkim problemima, o prostorno - planskoj dokumentaciji i legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.



 Na početku sastanka jedno od pitanja građana bilo je, da li je Regulacioni plan “Dašnica 1” propao ili još ima nade da se usvoji i da konačno otpočne njegova primjena.

 Borjan Maksimović, koji se nalazi na čelu Odjeljenja za prostorno uređenje, podsjetio je da Regulacioni plan “Dašnica 1” nije usvojen, jer  skupštinska većina nije podržala prijedlog gradonačelnika da se ovaj plan usvoji.



 “Tražili smo da pronađu bilo kakve proceduralne greške, ali ih oni nisu našli. Nema obrazloženja za njegovo neusvajanje. Odbornici nisu digli ruke protiv plana, već su bili uzdržani. Mi smo u maju ponovo pokrenuli proceduru za usvajanje pomenutog plana. Za to ćemo morati izdvojiti dodatnih oko 40.000 do 45.000 KM. Ponovljena procedura će, na kraju krajeva, koštati građane, a mi ćemo ponovo ponuditi identično plansko rješenje ili, eventualno, sa manjim izmjenama. Gradska uprava i gradonačelnik istrajavaju na tome da se taj plan usvoji, jer se već trinaest godina radi po starom regulacionom planu”, izjavio je Maksimović, ističući da građane puno košta ponavljanje ovakvih procedura za planska rješenja koja ostaju nepromijenjena.

Zanimljivo je bilo i pitanje grupe građana koji su u ime 46  vlasnika stanova tražili pomoć oko legalizacije svojih stambenih jedinica, što je bila obaveza preduzeće “Grad”.



Dragoslav Bajić, predsjednik Zajednice etažnih vlasnika, koja zastupa sporne nelegalizovane stanove, istakao je da je gradonačelnik Petrović svojevremeno obećao da će Gradska uprava pomoći oko iznalaženja dijela sredstava za pribavljanje građevinske dozvole.

 “Uprava preduzeća “Grad” a.d. je obećala da će nam pomoći sa 5.000 KM, toliko smo i mi prikupili, a isto toliko očekujemo pomoć od grada. Već osamnaest godina živimo u neizvjesnosti. Za postupak legalizacije treba obezbijediti oko 17.000 KM. U pitanju su, uglavnom, izbjegličke porodice i ljudi u poznim godinama”, izjavio je Bajić.



Dobio je odgovor da će Gradska uprava pomoći jednim dijelom u postupku legalizacije oko pribavljanja građevinske dozvole, nakon čega bi uslijedio postupak tehničkog pregleda objekta i procedura izdavanja upotrebne dozvole  za taj stambeni objekat, kao i postupak etažiranja, što iziskuje dodatnih oko 5.000 KM.

 U nastavku su službenici Odjeljenja za prostorno uređenje pojedinačno  razgovarali s građanima i odgovarali na njihova pitanja.

(Semberija info)