Počeo upis u srednje škole :: Semberija INFO ::

 

Počeo upis u srednje škole


Bijeljinski osnovci, koji su nedavno završili osnovnu školu, jutros su pokucali na vrata srednjih škola, u namjeri da upišu željenu školu koja će im omogućiti egzistenciju ili nastavak studiranja.



Sudeći po stanju na terenu, veliko interesovanje vlada za upis u Tehničku školu “Mihajlo Pupin”, ali i u Ekonomsku i Poljoprivredno - medicinsku školu.



 U Tehničkoj školi ove godine biće upisano jedanaest odjeljenja u četiri struke, elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, saobraćaj i šumarstvo i obrada drveta.

U Ekonomskoj školi planirano je da se upiše pet odjeljenja po 24 učenika u tri struke: ekonomija, pravo, trgovina.



 Direktor škole Duško Đurić kaže da će biti upisana dva odjeljenja poslovno - pravnih tehničara, te po jedno odjeljenje ekonomskih, bankarskih i trgovačkih tehničara.



“Ovo je prvi dio junskog upisnog roka. Već 26. juna nastavlja se upis za učenike koji imaju manje od 60 bodova. Interesovanje za Ekonomsku školu je veće u ovom upisnom roku, nego što je to bilo ranijih godina. Raduje nas činjenica da Ekonomsku školu upisuju učenici koji su postigli značajan uspjeh tokom osmogodišnjeg školovanja”, kaže Đurić.



 U Gimnaziji “Filip Všinjić” planirano je da se upiše sedam odjeljenja, pet opšteg i dva društveno - jezičkog smjera, ukupno 140 učenika.

Direktor ove škole, Olivera Stevanović,  kaže da u naredna dva dana mogu da se upišu učenici koji imaju 60 i više osvojenih bodova.



 “Mi se nadamo da će u prvom i drugom upisnom roku biti popunjena upisna kvota. Mi smo škola s dugom tradicijom, jer je ove godine iz Gimnazije “Filip Višnjić” izašla stota generacija maturanata. Gimnazija nudi širok spektar znanja, jer su svi predmeti ravnopravno zastupljeni, bilo da je riječ o biologiji i hemiji, koje su zastupljene sve četiri godine. To je sjajan osnov za studiranje medicine. Matematika i fizika su, takođe, zastupljene sve četiri godine što, opet, nudi upis na bilo koji tehnički fakultet. Učenici su u prilici da tokom gumnazijskog školovanja iskažu svoje afinitete i svoje potencijale”, kaže direktorica Olivera Stevanović.

Ogromno interesovanje za upis vlada i u Poljoprivredno - medicinskoj školi.

Vladan Stanišić, pomoćnik direktora, kaže da je planirano da se upiše jedanaest odjeljenja.



 “Planiramo upis dva odjeljenja agrotehničara, jedno odjeljenje veterinarskih tehničara, riječ je o odjeljenjima četvrtog stepena. Planiramo da upišemo jedno odjeljenje prehrambenih tehničara četvrtog stepena u prehrambenoj struci. Što se tiče trećeg stepena, u ovoj godini upisujemo jedno odjeljenje agroproizvođača, jedno odjeljenje pekara i jedno odjeljenje prehrambenih prerađivača. Što se tiče zdravstvene struke, u ovoj godini ćemo upisati četiri odjeljenja, od čega dva odjeljenja medicinskih tehničara, jedno odjeljenje akušersko - ginekoloških tehničara i jedno odjeljenje farmaceutskih tehničara.



Što se tiče medicinskih tehničara, tradicionalno, kao i ranijih godina, vlada ogromno interesovanje za upis. Za sat i po, koliko traje upis, imamo tridesetak prijavljenih kandidata za medicinske tehničare, petnaest kandidata za farmaceutske tehničare i dva kandidata za ginekološko - akušerske tehničare. U pitanju su učenici koji imaju više od 60 bodova, dakle, riječ je o učenicima sa odličnim uspjehom i visokim prosjekom ocjena od  šestog do devetog razreda”, kaže Stanišić.

(Semberija info)