U Bijeljini obilježen Dan planinara Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini obilježen Dan planinara Republike Srpske


Planinarski savez Republike Srpske danas je na prostoru planine Orlović i manastira Tavna obilježio Dan planinara Republike Srpske. Domaćin susreta i organizator republičke akcije „Tavna 2023“, bijeljinsko Planinarsko ekološko društvo ,,Majevica„ ugostilo je oko 200 planinara iz više od 20 planinarskih društava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.



Za učesnike akcije „Tavna 2023“ organizovane su dvije planinarske staze dužine osam i 16 kilometara. Staze će planinare dovesti bliže i upoznati ih sa brojnim prirodnim ljepotama poput vodopada Skakavac, Šuplje stijene, pećine Starine Novaka, srednjovjekovnog Manastira „Svete Trojice“ u Tavni i vidikovca na vrhu planine Orlović.

-Ovo je već tradicionalno druženje koje organizujemo drugu godinu zaredom. Pored uspona planinarskim stazama, organizovali smo edukativne i druge sadržaje. Tako ćemo u okviru Dana planinarstva održati i dio obuke za planinarske vodiče u sklopu koje će  predavanje održati i Slobodan Gočmanac, doajen planinarstva i  jedan od osnivača vodičke službe u Srbiji i Republici Srpskoj. Njegova iskustva povezana sa izazovima visokogorskih uspona su od velikog značaja, posebno za mlade planinare,“ istakao je jedan od organizatora skupa i predsjednik Planinarsko ekološkog društva ,,Majevica“ Milojko Todorović.

Neno Dobrijević, predsjednik  Planinarskog saveza Republike Srpske istakao je da ovakvi susreti doprinose ostvarenju težnje nacionalnog saveza Srpske da planinarstvo pozicionira kao nacionalni sport koji je ujedno rekreativan ali i prilagođen svim uzrastima. Kao ljekar, kardiolog, upozorava i na činjenicu da masovna migracija stanovništva iz sela u gradove, nameće i pitanje kako ostati u kontaktu sa prirodom i zdravim načinom života.



-Radimo na novoj strategiji planinarenja u Republici Srpskoj i njegovom omasovljenju, što je ključno za sve nas. Radimo i na uređenju planinarskih staza, planinarskih domova, imamo sekcije za brdski biciklizam, za planinarsko trčanje, provodimo i niz drugih aktivnosti vezanih za planine. To je širok dijapazon i smatramo da ima prostora da uz pomoć medija i boljim marketingom uradimo još više na popularizaciji ovog sporta i zdravog načina života,“ naglasio je Dobrijević istakavši još da se sva negativna dešavanja u društvu, od dešavanja u školama, preko nepravilne ishrane ili odnosa prema prirodi mogu mijenjati popularizacijom ,,normalnog i zdravog života“.

-Planinarenje može biti jedna od aktivnosti koja može da privuče i vaspita omladinu u zdravom duhu i da nas sve vrati prirodi i onome što zovemo običnom normalnošću, povezanošću sa onim što jesmo i sa okruženjem, sa prirodom,“ istakao je Dobrijević.

Planinarski savez Republike Srpske okuplja  70 planinarskih društava i okuplja oko 3500 registrovanih članova. U okviru Saveza je organizovana i Gorska služba spašavanja koja djeluje nezavisno od Službe spašavanja Civilne zaštite Republike Srpske. Savez ima i 101 registrovanog i licenciranog planinarskog vodiča i kontinuirano radi na njihovom daljem školovanju i usavršavanju.



Danas je održan i regionalni sastanak planinarskih društava sa područja Zvornika, Bratunca, Vlasenice, Bijeljine i Brčkog na kojem su postavljeni okvirni ciljevi djelovanja u narednom periodu.

Planinarsko ekološko društvo „Majevica“ postoji od  1988. godine i okuplja oko 160 članova. Do sada se istaklo uređenjem više pješačko-planinarskih staza na obroncima Majevice posebno u okolini manastira Tavna kao najstarijeg školskog i duhovnog centra regije, gradnjom i uređenjem Planinarskog doma na lokaciji Crvenog brda, ali i nizom ekoloških i drugih akcija na područje Semberije i Majevice.

Prvi naredni  izazov koji se nalazi pred planinarima Republike Srpske je tradicionalni Vidovdanski uspon na Maglić, krajem ovog mjeseca.

(Semberija info)