RODITELjI DJECE SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU TRAŽE IZMJENU ZAKONA :: Semberija INFO ::

 

RODITELjI DJECE SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU TRAŽE IZMJENU ZAKONA


Nedavne izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti kojima su umanjena prava roditelja djece sa teškoćama u razvoju, bila su povod za susret gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića sa troje roditelja čija djeca imaju teškoće u razvoju.

Ovo je bila prilika za razgovor o nedaćama protiv kojih se bore djeca sa teškoćama u razvoju i njihove porodice. U ovim  porodicama su roditelji uglavnom onemogućeni da se zaposle, jer danonoćno moraju da budu uz svoju djecu, što izaziva nove probleme poput nemogućnosti nabavke lijekova, ortopedskih pomagala, ali i svakodnevnih kućnih potrepština. U posebno teškoj situaciji su samohrani roditelji kojima su ovi problemi praktično udvostručeni. Dodatni problem je i nedovoljna pažnja društva i društvenih ustanova prema ovoj djeci, pa im je uskraćeno obrazovanje u skladu sa njihovim mogućnostima, kao i zdravstvena zaštita i socijalizacija u cjelini. Povrh svega, zbog izmjena Zakona, roditelji su počeli da ispisuju djecu iz Dnevnog centra za djecu s teškoćama u razvoju.

- Danas smo imali priliku da još jednom čujemo o muci ljudi koji svaki dan pružaju bezgraničnu ljubav svojoj djeci, ali i o velikoj hrabrosti koju oni i njihova djeca svaki dan pokazuju. Većina nas ne može ni da zamisli kako je živjeti 24 časa bez trenutka mirnog sna, sa stalnom brigom kako obezbijediti egzistenciju i šta će biti sa tom djeom ako i roditelji obole. Društvo treba da obrati mnogo više pažnje na ove ljude, a pogotovo institucije koje su zadužene za brigu i podršku ovoj kategoriji naših sugrađana. Nismo zadovoljni ni radom rukovodstva Centra za socijalni rad koje raspolaže budžetom većim od deset miliona konvertibilnih maraka, a usluge koje Centar pruža nisu na zavidnom nivou. Siguran sam da će svi donosioci odluka od republičkog do lokalnog nivoa pokazati odgovornost i podržati izmjene ovog Zakona i drugih pravnih akata koje predlažu roditelji djece sa posebnim potrebama - poručio je gradonačelnik Petrović, dodajući da će Grad uložiti maksimalne napore da obezbijedi sredstva za besplatne časove logopeda, suraudiologa, psihologa i drugih stručnjaka za djecu sa teškoćama u razvoju.Roditelji su istakli da su kao grupa građana počeli da zagovaraju izmjenu Zakona, na osnovu čeka bi djeca koja pohađaju dnevne centre ponovo imati proširena prava, odnosno, dodatak za njegu i pomoć.

- Naše porodice se suočavaju za beskrajnim nizom problema i izazova, koji se vremenom samo umnožavaju. Ljubav prema našoj djeci jeste bezgranična, ali život koji živimo nije lak. Oni ne mogu da žive samostalno, a kamoli da se školuju ili da rade, a mi ne ostvarujemo pravo na penzijsko osiguranje, pa kad dođemo u pozne godine ne znamo kako ćemo kupovati lijekove ni za nas ni za djecu. Zbog toga i mnogih drugih problema, započeli smo osnivanje Udruženja „Bijeljinska djeca - Suncokreti“ kako bismo lakše pomagali jedni drugima i ostvarivali bolju koordinaciju sa nadležnim institucijama u lokalnoj zajednici, Republici i svima koji imaju potrebu i obavezu da podržavaju porodice koje imaju djecu sa teškoćama u razvoju, ali i djecu na margini i djecu u riziku. Želimo da budemo vidljiviji, ali ne da budemo nametljivi - istakli su roditelji koji su inicirali današnji razgovor, dodajući da su im zahvalni na svakom koraku koji je gradonačelnik prešao tokom dana posvećenog njihovoj djeci na „Maršu časti“.

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio i da će Grad pokriti troškove osnivanja Udruženja, kao i da će, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima, uložiti dodatne napore da se zaštite prava porodica u kojima su djeca sa teškoćama u razvoju, a da se ovoj djeci omoguće bolji životni uslovi u cjelini.