GORSKA SLUŽBA SPASAVANjA – STANICA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

GORSKA SLUŽBA SPASAVANjA – STANICA BIJELjINA


Godina postojanja
 
U petak, 23. decembra, biće obilježeno godinu dana od osnivanja Gorske službe spasavanja  – stanica Bijeljina, a članovi ove neprofitne organizacije odlučili su da prvu godišnjicu rada ozvaniče prigodnim koktelom u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“.
 
Osim koktela, koji je najavljen u 18 časova, pripadnici Gorske službe spasavanja će istog dana dobrovoljno dati krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske – Služba Bijeljina, sa poćetkom u 12 časova, dok će u 17 časova i 30 minuta u Galeriji biti potpisan memorandum o saradnji između Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina i Gorske službe spasavanja.
 
Gorska služba spasavanja – stanica Bijeljina osnovana je 23. decembra 2021. godine, sa ciljem da spriječi nesreće, spasava i pruža prvu pomoć unesrećenima na nepristupačnim terenima. Iako je ideja o osnivanju potekla od samo trojice entuzijasta, danas bijeljinska GSS ima oko 40 članova i svakodnevno joj se pridružuju pojedinci koji svoje slobodno vrijeme žele da posvete pomoći i spasavanju drugih.
 
Veliku podršku pri realizaciji akcija na terenu GSS-stanica Bijeljina ima od Gradske uprave, sa kojom je potpisan sporazum o korištenju opreme koja pripada Odsjeku za civilnu zaštitu, a određeni broj privrednika i pojedinaca iz Semberije nesebično im pomažu pri nabavci opreme i odlascima na stručna usavršavanja.
 
Gorska služba spasavanja – stanica Bijeljina djeluje na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara, ali njeni članovi nerijetko odlaze i u druge opštine i gradove kako bi pomogli onima koji se nađu u nevolji.