Vlada odobrila rebalans Proračuna Distrikta za 2022. godinu :: Semberija INFO ::

 

Vlada odobrila rebalans Proračuna Distrikta za 2022. godinu


Na 49. redovnoj sjednici, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je Odluku o rebalansu proračuna Brčko Distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od 27.855.000,00 KM.

Ovo je novinarima saopštio gradonačelnik Esed Kadrić koji je na konferenciji za medije podsjetio da su sredstva iz rebalansa, između ostalog, planirana za podsticaj u poljoprivredi, za eksproprijaciju te za povećanje sredstava za smještaj studenata u studentske domove.



- Potrebno je istaći da smo se opredijelili da osiguramo donaciju za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstva u vidu novčanog transfera prema JP „Komunalno Brčko“ kako bismo dali podršku da u ovom vremenu silnih poskupljenja i subvencionirali struju domaćinstvima. U saradnji s ovim preduzećem napravićemo određene kriterijume za realizaciju tih sredstava i smatramo kako će ovaj vid podrške imati značajan efekat“, kazao je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

Za područje sporta i funkcionisanje sportskih kolektiva predviđeno je dodatno izdvajanje sredstava od 1.000.000,00 KM radi saniranja negativnih posljedica s kojima su se suočili sportski kolektivi u protekloj godini. Rebalansom su obuhvaćena sredstva kojim će se supstituirati ljekari koji se nalaze na specijalizaciji, odnosno zaposlenje mladih ljekara do njihovog povratka.

- Nastavljamo sa podrškama u finansiranju Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, Radio-novinsku izdavačku ustanovu „Radio Brčko“, kao i za Razvojno-garantni fond, odnosno Jedinice za implementaciju međunarodnih projekata. U ovom prijedlogu stoji transfer prema Fondu zdravstvenog osiguranja za nabavku senzora za mjerenje šećera za osobe oboljele od dijabetesa“, dodao je Kadrić.

U izmjene proračuna uvrštena su sredstva za program subvencionisanja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine, rekonstrukciju odsjeka pedijatrije, izgradnju nedostajućih sportskih dvorana za osnovne škole.
Kako je naveo u svom obraćanju gradonačelnik Kadrić, predviđena su sredstva za izgradnju stambenog objekta u MZ Brka za smještaj preživjelih članova porodice Salihović, čiji su srodnici stradali u požaru, a značajni iznosi izdvojeni su i za projekat deminiranja, nabavku vatrogasnih vozila, te revitalizacija kulturno-istorijskih spomenika i objekata.

- Imamo inicijalna sredstva za izgradnju sjedišta nastavnog centra Uprave za indirektno oporezivanje na području Brčko distrikta BiH, te ćemo narednih dana pripremiti i potpisati sporazum sa njima, i to je za nas veliki uspjeh da jedna tako značajna državnih institucija dolazi u Brčko i obavlja određenu djelatnost na teritoriji Brčkog“ rekao je Kadrić, ističući da je rebalans proračuna odraz najneophodnijih potreba i aktivnosti koje vodi Vlada Distrikta, kao i ispunjenje potreba i očekivanja određenih kategorija stanovništva.

Vlada Brčko distrikta BiH