NAMA JE KVALITET ŽIVOTA SVIH GRAĐANA NA PRVOM MJESTU :: Semberija INFO ::

 

NAMA JE KVALITET ŽIVOTA SVIH GRAĐANA NA PRVOM MJESTU


Za Lopare po mjeri svih nas!
 
Koliko godina ste na čelu Opštine Lopare?
-Na mjestu načelnika Opštine sam od 2008.godine, tri mandata, a sve to vrijeme rukovodila me je želja da se rješavaju infrastrukturni projekti na području ove razuđene lokalne zajednice i da se unapređuje kvalitet života, kako na ovom, tako i na području cijele Republike Srpske.
 
Šta ste učinili u tom periodu za razvoj lokalne zajednice?
-Sve protekle godine, saradnici i ja, uspjeli smo realizovati brojne projekte. S ponosom ističem da smo uredili i asfalitrali oko 250 kilometara novih asfaltnih lokalnih puteva, izgrađeni su i brojni novi objekti, vodovodi, te drugi elementi lokalne infrastruktrure. Ono što je od nemjerljive važnosti, svakako je činjenica da smo u saradnji sa privrednicima stavili u funkciju skoro sve fabrike iz bivše države. To je za svaku lokalnu zajednicu nabitnije, jer stvaranjem uslova za otvaranje novih radnih mjesta, stanovništvo ostaje u lokalnoj zajednici i svi infrastrukturni projekti dobijalu pravi smisao. Asfaltiranim putevima dolaze na posao, dolaze do ambulanti, do Doma zdravlja, do rodbine, učenici do škole i td., a ne odlaze u bijeli svijet tražeći mogućnost da obezbijede egzistenciju za svoju porodicu. Činjenica je da veliki broj naših mještana privremeno žive i rade u inostranstvu, ali to ni jednog trenutka ne znači da su izgubili „vezu“ sa rodnim krajem. Naprotiv, sve što radimo na ovom području, radimo dogovorom i uz konsultacije, imamo njihovu svesrdnu pomoć, a Udruženje Majevičana je po brojnim aktivnostima, poznato i izvan područja opštine Lopare. Moram istaći da je kroz lokalne institucije, više od 100 mladih ljudi odradilo pripravnički staž, što takođe doprinosi poboljšanju stope nezaposlenosti i šta nas, kao odgovorne ljude u lokalnoj upravi raduje, jer istrajavanje u ostavrenju cilja, ima konkretne rezultate.
 
Klizišta su svjevremeno nanijela mnogo problema na području opštine. Šta ste učinili na sanaciji?
-Prije nekoliko godina, zadesile su nas elementarne nepogode i u tom periodu su brojna klizišta razorila puteve i objekte na ovom području. Sabornost i solidarnost opet je došla do izražaja. Izgradili smo 100 novih kuća, sanirali smo i izgradili 22 mosta, popravili preko 30 kilometara vodovoda, više od 60 kilometara lokalnog puta i sanirali više od 1.500 lokacija klizišta. Sve to vrijeme, nismo zaboravljali one koji su najzuslužniji što danas živimo svoj na svome u slobodi, a to je boračka populacija. Nastojimo da budemo uz njih u svim segmentima potreba, tako da smo izgradili dvije stambene zgrade, zaposlili smo svu djecu sa visokom stručnom spremom iz kategorije porodica poginulih boraca, izgradili smo spomen obilježja u svim selima na području opštine, a to je najmanje što možemo učiniti za nemjerljivu žrtvu poginuih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca. Nismo zapostavili ni razvoj sporta, jer cilj nam je da imamo zdravu omladinu. Trenutno imamo šest fudbalskih i jedan odbojkaški klub, a ponosni smo što se u Tobutu organizuju majevičke brdske autotrke. Ne izostaje ni posvećenost kulturnom životu na području naše lokalne zajednice. Imamo veoma aktivan i naš Centar za kulturu, koji je mjesto brojnih kulturnih aktivnosti i manifestacija, a šira javnost već zna da je ova ustanova već 12 godina suorganizator Likovnog sabora. Da ne nabrajam šta je još učinjeno, jer uvijek postoji bojazan da se zaboravi nešto što je potrebno pomenuti. Jednom riječju, reći ću da radimo i realizujemo sve ono što smatram da svaka lokalna zajednica i treba da radi.
 
Da li ste imali podršku republičkih institucija?
-Lokalna zajednica je sarađivala sa svim ministarstvima i institucijama Republike Srpske. Smatram da je naša Republika žrtva partokratije i zato smo siromašno društvo, a dok se iz tih ralja ne izvučemo, teško će biti napretka. Ono što ponovo naglašavam je rad sa dijasporom i tu imamo odlične rezultate. Do sada je realizovano 12 projekata naše dijaspore koja je velika podrška i oslonac našem narodu. Ovim putem želim da im ponovo u ime lokalne zajednice, izrazim punu zahvalnost.
 
Kakvi su planovi za dalji razvoj?
Na području naše lokalne zajednice imamo započete projekte, koji su u interesu i na dobrobit svih građana Republike Srpske. Jedan od takvih projekata je je izgradnja izletničkog kompleksa Busija, a zatim i izgradnja obilaznice oko Lopara. Takođe, gradimo fabričku halu u Priboju, imamo brojne projekte u poljoprivredi, a svakako da nastavljamo sa izgradnjom infrastrukture, puteva, vodovoda i td. Cilj nam je da stvorimo što više prilika za nova radna mjesta i proizvodnju, da naši mještani budu zadovoljni, a da naši mladi ostaju na svojim ognjištima.
 
Šta Vas motiviše da sa porodicom živite u Loparama?
-Ljubav prema rodnom kraju i mojoj porodici, rodbini, prijateljima.... Živim u Pirkovcima kod Lopara, na mjestu gdje su moji preci oduvijek živjeli. Moj isključivi motiv je da omogućimo opstanak i razvoj na Majevici. Bez ličnog primjera to ne ide!

Semberija info