"Zmajice" u Zenici bolje od Bjelorusije :: Semberija INFO ::

 

"Zmajice" u Zenici bolje od Bjelorusije


Foto: N/FS BiH
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na „Bilinom polju“ u Zenici Bjelorusiju sa 1:0 u susretu 6. kola grupe B4 UEFA Lige nacija.

Izabranice Samire Hurem ofanzivno ulaze u meč i već u 7. minutu dvije odlične prilike nisu iskoristile Minela Gačanica i Marija Ana Milinković. Šut Gačanice sa desetak metara je zaustavila golmanica Bjelorusije, dok je u nastavku akcije Milinković pokušala iskosa sa desne strane, ali je lopta otišla pored gola. Ena Šabanagić je 15. snažno šutirala sa distance, a lopta ovaj put odlazi preko gola.

Inicijativa „zmajica“ se isplatila u 17. Amela Kršo sa lijeve strane šalje loptu na suprotnu stativu za Minelu Gačanicu koja je precizna za 1:0. Nakon tog gola igra se do kraja prvog poluvremena odvijala između dva kaznena prostora, bez većih prilika.

U nastavku su opet prve zaprijetile Gačanica i Milinković, ali nisu bile uspješne u 53. i 55. U 62. Emina Ekić sa ivice kaznenog prostora pogađa prečku, a lopta se odbija do Maje Jelčić čiji pokušaj iz blizine blokira golmanica Natalija Voskobovič. Ekić je glavom u 87. iz povoljne pozicije loptu poslala preko gola i to je bila posljednja šansa na utakmici.

U drugom susretu grupe Češka je pobijedila Sloveniju sa 4:0, te je sa 13 bodova zadržala prvo mjesto u grupi i plasirala se u Ligu A.

Bosna i Hercegovina je prvo izdanje UEFA Lige nacija za žene završila na drugom mjestu u grupi sa 11 bodova, te će u februaru kroz plej of pokušati da izbori plasman u viši rang. Protivnik „zmajicama“ biće jedna od trećeplasiranih ekipa iz Lige A, a žrijeb će biti održan 11. decembra u 13 sati u Nionu.

Treće mjesto u grupi osvojila je Slovenija sa 6 bodova, dok je Bjelorusija završila kao četvrta sa 2 boda.
 
(Nezavisne)