FK “PROLETER“ DVOROVI, CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA :: Semberija INFO ::

 

FK “PROLETER“ DVOROVI, CENTAR AFIRMACIJE KVALITETNIH IGRAČA IZ OKOLNIH SELA



Tokom postojanja FK“Proleter“ iz Dvorova od daleke 1929. godine pa sve do danas, klub je bio otvoren za dobre i kvalitetne fudbalere, dobre ljude iz okolnih sela i grada Bijeljine, Srbije  i drugih mjesta Bosne i Hercegovine, koji su tražili svoju afirmaciju, dokazivanje, ponekada inat, ali su uvjek bili njihovi pozitivni razlozi dolaska.

Koliko  se pamti, u Dvorovima su igrali igrači iz: Dazdareva, Broca, Balatuna, Međaša, Batkovića, Ostojićeva, Velina Sela, Popova, Dijelova, Krive Bare, Pučila, Kojčinovca, Dragaljevca, Čađavice, Crnjelova, Graca, Trnjaka  Krbeti kod Brčkog, potom Badovinaca, Prnjavora, Klenja, Višnjićeva, Sremske Mitrovice, Šida, Kalesije, Milića, pa sve do Kanade i Australije i naravno Bijeljine.

Sada ćemo spomenuti samo igrače iz okolnih sela koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji fudbala u Dvorovima, a neki se kasnije afirmisali i postali veliki igrači.

DAZDAREVO:
Najstariji među njima je neprikosnoveni SAVIĆ SLOBODAN BOBAN, prvi golman u Semberiji koji je „poletio“,(pravio parade). Nezaboravne su njegove vrsne odbrane pa i penala čime je do ludila dovodio protivničke igrače, a oduševljavao svoje navijače koji su ga nemalo puta nosili na leđima u znak pažnje i poštovanja.
Ubjedljivo najbolji i najpoznatiji igrač iz ovog sela  je SAVIĆ MILORAD ZEKO. Na jedvite jade je doveden u klub jer mu je dolazak osporavao njegov stric pokojni Pano Savić. Ali kada je došao napravio je pravu rapsodiju fudbala i svojim  umjećem i šarmom opčinio ljubitelje „bubamare“, privukao mnogobrojnu publiku i odigrao nezaboravne utakmice. Njegovi slobodni udarci su antologija. Kratko se zadržao u Dvorovima, otišao u FK“Podrinje“ Janja, odatle u FK“Radnik“ Bijeljina, FK “Novi Sad, FK “Loznica“ i svuda blistao i ostavljao neizbrisiv trag. U novoj državi ponovo se vraća u FK “Radnik“ pa u FK “Rudar“ Ugljevik i na kraju igračku karijeru završava u Dvorovima. Odmah se hvata trenerskog posla koji mu ide od ruke i u kome je pokazao sav svoj talenat i fudbalsku inteligenciju. Spletom čudnih odkolnosti nije napravio inostranu karijeru koja mu je bila na dohvat ruke. Njegov sin UROŠ SAVIĆ je takođe nastupao u Dvorovima.
Pored njega, nastupao je i MALIĆ SLAVIŠA  koji je imao obrnut smjer pa je u Dvorove došao iz FK “Radnik“, a nakon dokazanog kvaliteta  je prešao u FK “Loznica“ gdje je ostvario zapaženu karijeru. I on se posvetio trenerskom poslu i bio uspješan u Dvorovima i Brocu. Njegov sin MALIĆ BOJAN je takođe nastupao u Dvorovima dugi niz sezona.
MALIĆ GORAN CVIKA, izuzetan brzi špic igrač igrao nekoliko značajnih sezona i postigao niz pogodaka od kojih su neki vrlo značajni.
SAVIĆ GORAN SRCO je ponikao u mladim selekcijama Proletera, pred rat se otisnuo u Bačku gdje je igrao, a karijeru je završio u Proleteru u generaciji koja je bila u borbi za plasman u 1. Ligu FSRS.
RANKIĆ LjUBIŠA PUJKE, pouzdani bek, AVAKUMOVIĆ MILE, mladi igrač sa perspektivom, ali je malo nastupao, KOSTIĆ VLADAN, PAČAVRA STEFAN  kao i NIKIĆ ZORAN, vrsni centarfor ponikao u omladinskoj školi u Dvorova, a potom nastupao za FK “Podrinje “Janja, FK “Kozara“ Gradiška i FK “Radnik“ Bijeljina. Proglašen za sportistu grada Bijeljine 2015. godine .Nažalost, napustio fudbal i odselio u inostranstvo .Da ne zaboravimo i vrsnog strijelca MARINKOVIĆ SLOBODANA BOBANA koji je u kasnijem periodu bio i član Uprave kluba. Epizodu u Dvorovima je imao i DUŠAN SPASOJEVIĆ. MLADEN VUKOVIĆ RUS iz Karin Puta je ponikao u omladinskoj školi Proletera i imao je nastupe u nekoliko sezona.

BALATUN:
Najpoznatiji i najduže je u Dvorovima igrao MILORAD MILE POPOVIĆ POP, dugonogi srednji igrač koji je nastupao kod nas u nekoliko sezona Zonske lige i Regionalne lige BiH. Imao je jednu epuizodu u FK “Radnik“ u Bijeljini, ali je najviše uspjeha imao u Dvorovima.
Među prvim iz ovog sela  nastupao je kratko i BORO STANKIĆ iz Balatuna.
Još su nastupali i LUKIĆ ZORAN KIGEN i MIHAJLOVIĆ SVETO, ali u novoj državi, Republici Srpskoj i ostavili su solidan utisak.

OSTOJIĆEVO:
Iz Ostojićeva je bilo teško dovesti igrača jer su oni bili lokalpatriote i igrali su samo u svom selu. Međutim, u prijeratnom perikodu kod nas je igrao VIDAKOVIĆ ZDRAVKO ZEKO, sin poznatog boema i navijača Proletera „Herere“, kao i jedan od najboljih golmana Semberije MILORAD PAVLOVIĆ RUS. U posleratnom periodu zapaženu ulogu je imao PEJIĆ SINIŠA iz Gumnjišta koji je posle nastupao i u drugim ekipama kao i  PERIĆ SLOBODAN ČABURA koji je ostavio svoj trag u Dvorovima i epizodu koju je imao  MATKOVIĆ SLAVIŠA MUF  i PEJIĆ SLAVIŠA koga je povreda omela u napredovanju.
 
 BRODAC:
Najstariji i najpoznatiji fudbaler iz Brodca koji je igrao u Proleteru je bio POPOVIĆ BOŠKO BOCA, profesor fizičkog vaspitanja, vrsni i prefinjeni igrač koji je ostavio zapaženu ulogu. Jedno vrjeme je bio i trener u Proleteru i to u godinama krize kada je izvršio podmlađivanje ekipe i smjenu tadašnje generacije. Kratku epizodu golmana imao je još jedan profesor fizičkog vaspitanja iz Brodca MIODRAG MARE MARIČIĆ. Zapažene uloge u Proleteru u više sezona su imali i VUJIĆ SLAVIŠA PILOTSIMIĆ VUJADIN VUJOADAMOVIĆ LjUBO. U posleratnom periodu nastupali su MAKSIMOVIĆ JOVAN GILE, ADAMOVIĆ DRAGAN i  LEGINOVIĆ SLAVIŠA BJELOV, ŽELjKO KRSMANOVIĆ koji je u Dvorovima igrao kao pozajmljen igrač na dvojnu registraciju iz FK“Radnik“Bijeljina.

Svi navedeni igrači su učestvovali u pisanju istorije FK “Proleter“ iz Dvorova i zaslužuju da budu pomenuti.


​IZ ARHIVA FK “PROLETER“ DVOROVI / PIŠE VLADAN SIMEUNOVIĆ
NASTAVIĆE SE..............