BORO MILOŠEVIĆ LEKIJA: Fudbaler razornog šuta :: Semberija INFO ::

 

BORO MILOŠEVIĆ LEKIJA: Fudbaler razornog šuta


Boro Milošević Lekija, korpulentni mladić iz Dvorova, sa markantnim brkovima , pripada sjajnoj generaciji ,,Proletera’’ koja se borila i osvojila plasman u 3. ligu SFRJ, a kasnije je bio nezamjenjiva karika u timu koji je nastupao u tom takmičenju.



Boro je ponikao u mladjim kategorijama FK ,,Proleter“ iz Dvorova i uvijek je odskakao od svoje generacije, što nije promaklo, tada zaduženim, za praćenje mladjih igrača, te je  brzo je prebačen u seniorski tim koji se tada takmičio u Područnoj ligi Brčko. Igrao je zadnjeg veznog igrača, tada nazivanim half igračem, gdje je pružao  svoj maksimum i bio zahvalan igrač u defanzivnim ulogama, a po potrebi se ubacivao i u napad. Nerjetko je bio strijelac vrlo značajnih pogodaka svojim razornim šutem.

Navijači se još uvijek sjećaju jedne prijateljske utakmice koja je igrana na novom terenu u Dvorovima, u povodu otvaranja tog terena, protiv FK ,,Slobode“ iz Tuzle. ,,Sloboda’’ je tada igrala 1. ligu SFRJ i bila učesnik evropsih takmičenja, a u Dvorovima je bila u punom sastavu. Boro je tada imao jednu rolu u kojoj je isprobao svoj razorni šut sa dvadesetak metara koji je tada golman ,,Slobode’’ Cakić  jedva odbranio, a Boro doživio ovacije navijača. O tome se još priča u Dvorovima, a to je bilo daleke 1976. godine prošlog vijeka.


 
Zato je Lekija uvijek dobrodošao u Dvorove gdje često boravi na druženjima veterana gdje se evociraju uspomene na neka davna vremena.

Za pisanje istorije FK ,,Proleter“ iz Dvorova, Boro Lekija Milošević je od 1979. godine nosilac „BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER“ IZ DVOROVA“. Ovo je zabilježeno u arhivu kluba, a što je priredio Vladan Simeunović.