SUTRA POČINjE BALKANSKO PRVENSTVO U KARATEU :: Semberija INFO ::

 

SUTRA POČINjE BALKANSKO PRVENSTVO U KARATEU


Sutra zvanično počinje Balkansko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore. Prvenstvo se održava u Ljubljani, od 17. do 19. novembra. Učestvovaće 13 nacionalnih karate reprezentacija sa ukupno 1007 takmičara.

Od svih državnih selekcija, reprezentacija BiH je najbrojnija sa 148 takmičara. Ovaj broj  potvrđuje stavove brojnih poznavalaca prilika u domaćem karateu da se u BiH trenutno nalaze najperspektivniji mladi karatisti i karatistkinje u cijeloj Evropi. Obzirom na snagu bijeljinske škole karatea, nijedno Balkansko prvenstvo u karateu u posljednjih nekoliko godina nije prošlo bez takmičara iz Semberije.



Od 148 reprezentativaca BiH, sedmoro njih je iz Bijeljine. Iz Karate kluba „Šampioni“ na Balkanskom prvenstvu će nastupiti četvorica karatista. Sinan Paljevac će nastupiti u juniorskoj kategoriji (-68kg) dok će trojica Šampiona nastupiti u kategoriji mlađih seniora: Lazar Marković (-67kg), Miloš Simić (-75kg) i Aleksandar Novicki (-84kg).

Sva četvorica karatista imaju iskustva u takmičenju na međunarodnim turnirima odakle su u Bijeljinu donijeli brojne medalje. Lazar Marković je, do sada osvojio četiri medalje na balkanskim prvenstvima. Njegov trofejni put je počeo 2015. godine kada je na Balkanskom prvenstvu za djecu u Herceg Novom osvojio zlatnu medalju. Sljedeće godine, na šampionatu Balkana koje se održavalo u Beogradu, Lazar je osvojio bronzanu medalju u borbama za dječake uzrasta do 12 godina. U jesen 2017. godine na Balkanskom prvenstvu za školski uzrast, mladi Marković je osvojio srebrnu medalju u Novom Sadu te srebrnu medalju u Baru prošle godine, u kategoriji mlađih seniora. Drugi takmičar Šampiona, Aleksandar Novicki ima zlato sa Balkanskog prvenstva u Rijeci 2021. koje je osvojio u ekipnoj, juniorskoj konkurenciji sa kolegama iz reprezentacije BiH. Pored medalje sa Balkanskog prvenstva, Novicki je u okviru Svjetske karate1 lige za mlade u Veneciji 2021. godine osvojio zlatnu a godinu kasnije, na istom mjestu, srebrnu medalju. Sinan Paljevac je ovog ljeta u okviru WKF Karate1 lige za mlade u Poreču osvojio bronzanu medalju u kategoriji juniora.



Karate klub „UNSU“ predstavljaće dvije djevojke koje spadaju u sami vrh bh. karatea kada je u pitanju kategorija kadetkinja. Marija Garilović i Mia Milica Vujić nastupiće u borbama u istoj težinskoj kategoriji, do 54kg. I ove djevojke su ostvarile zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. Mia Milica je do sada osvojila dvije bronzane medalje na dva Balkanska prvenstva za djecu do 13 godina (Banja Luka 2019 i Beograd 2022) te bronzanu medalju na WKF Svjetskoj karate1 ligi za mlade u Poreču ove godine dok je Marija Gavrilović, na Balkanskom prvenstvu u Poreču 2021. godine osvojila srebrnu medalju u kategoriji djevojčica do 13 godina.



Karate klub „Panteri plus“ već duže vrijeme, daleko od očiju javnosti, priprema jednu perspektivnu ekipu za najviše ciljeve. Jedan od njih će nastupiti u Ljubljani a to je Mile Ivanić koji će se boriti u kategoriji mlađih seniora do 84kg.

(Semberija info)