RAZVOJ AIKIDOA I JAPANSKE KULTURE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

RAZVOJ AIKIDOA I JAPANSKE KULTURE U BIJELjINI


Na podrucju semberije funkcionise mnogo klubova u kojima se vjezbaju borilacke vjestine dalekog istoka, jedan od njih aikido klub YOSHINKAN, pored borilackih tehnika svoje clanove poducava i vrijednostima tradicionalnog Japana, te istorijatu dalekog istoka, posebno iz vremena samuraja.
 
Ovaj klub aikidoa je član globalno priznate aikido asocijacije "AIKIKAI SRBIJE". Osnovan je 2015 godine. 

Rad su započeli kao sekcija karate akademije "SRPSKI SOKO" zahvaljujući njihovom treneru Milanu Bojiću koji im je ustupio prostor za trening.



Klub su poveli bivši članovi nekadašnjeg kluba "REALNOG AIKIDOA" sa majstorom te vještine Vedranom Hodžićem.
 
Nakon povećanog broja članova preselili su se u O.Š Sveti Sava Bijeljina, gdje dobijaju sopstvenu prostoriju, koju uređuju u duhu tradicionalnog Japana po ugledu na klubove aikidoa na istoku. 
Nedugo potom, stupaju u članstvo globalno priznate aikido asocijacije "AIKIKAI SRBIJE". 


 
Danas je ova aikido grupacija prisutna u Bijeljini i Ugljeviku, sa tendencijom daljeg sirenja.
Diplome su međunarodno priznate dok diplome za majstorske pojaseve bivaju ovjerene u Japanu od strane predsjednika svjetske aikido asocijacije "HOMBU DODJO" i unuka osnivača ove vještine Moriteru Ueshibe.
 
Pored aikidoa, ova organizacija promoviše samurajski kodeks, japansku kulturu i tradiciju, njihov dodjo(sala za trening) ujedno predstavlja japanski kulturni centar gdje možete vidjeti brojne slike,predmete,oružja kao i pročitati tekstove koji se odnose na tradicionalni Japan. 



Članovi kluba su osobe oba pola od 6 do 65 godina. Po rijecima trenera Vedrana Hodzica: "Program rada obuhvata razne elemente odbrane od udaraca, hvatova, više napadača, hladnog oružja i.t.d ali po BUDO principima, odnosno bez šarlatanstva i komercijalne priče o tome kako vježbajuci borilačku vještinu brzo možete imati moć koja postoji isključivo u akcionim filmovima". 

Prioritet u radu je tjelesni i duhovni odgoj mlađih članova kao i kvalitetna rekreacija za one u poodmaklim godinama uz prilagođen i sveobuhvatan plan i program rada.
 
Instruktori koji nose ovu aikido pricu su Vedran Hodzic i Djordje Mirkovic, obojica crni pojas 2 DAN.

Njihovi rad direktno podrzavaju visedecenijski aikido majstori iz Beograda i Novog Sada na celu sa predsjednikom asocijacije AIKIKAI SRBIJE Sasom Obradovicem, koji ima zvanje SHIHAN 6 DAN HOMBU DOJO TOKYO.

Treninzi obiluju pozitivnom atmosferom sa ciljem da vjezbaci, posebno najmladji,nauce sto vise, kako borilacku vjestinu tako i japansku kulturu, kako bi prevashodno unaprijedili izgradnju licnih vrijednosti!