FK “PROLETER“ DVOROVI - RANKIĆ MIOMIR - MIRO BRAJTNER :: Semberija INFO ::

 

FK “PROLETER“ DVOROVI - RANKIĆ MIOMIR - MIRO BRAJTNER


Miro Rankić pripada plejadi domaćih igrača stasalih šezdesetih godina prošlog vijeka i sjajnoj generaciji koja je osvojila prvo mjesto u Podsaveznoj ligi Brčko, te se, kao prvo selo u Bosni i Hercegovini, plasirala u Treću ligu SFRJ.



Miro je od malih nogu preferirao fudbal, pa je sa svojim vršnjacima neumorno trčao za loptom na „Kačarevića meraji“ ispred svoje kuće, školskom dvorištu i fudbalskom igralištu. Bio je predodređen za poziciju „beka“, što je oduvijek i igrao i na tom mjestu je završio i svoju fudbalsku karijeru. Od kraja šezdesetih godina, pa sve do kraja sedamdesetih, Miro je bio nezamjenjiv igrač odbrane kod svih trenera, britka sablja koga su protivnički igrači respektovali i koji nisu mogli prolaziti po toj strani. Ponekad, kada se ukazivala prilika, Miro se ubacivao kao napadač u prodorima i svojim preciznim centaršutevima pogađao svoje napadače koji su nerijetko iz tih akcija postizali i pogodke.



U tom vremenu je bila moda da se nose duge kose, što je i Miro imao, a pošto mu je kosa kovrdžava, svojom pojavom je podsjećao na tadašnjeg reprezentativca SR Njemačke Brajtnera, po čemu je i dobio nadimak kojim ga i sada pojedinci zovu u Dvorovima.

Po završetku plodne karijere, Miro se uključio u rad Uprave, pa je jedno vrijeme bio i predsjednik Skupštine kluba, a pošto je električar po profesiji, sve popravke i prepravke na stadionu on je radio, naravno besplatno.


 
Njegov mlađi brat ZORAN RANKIĆ GRGA, takođe je nastavio njegovim stopama i igrao značajne utakmice u osamdesetim godinama prošlog vijeka, a zaslužan je i za jedno dobro prijateljstvo sa FK ,,Zanatlija“ iz Šapca, gdje je on igrao dok je studirao u Šapcu. Kasnije Grga je bio i predsjednik Kluba.


 
Mirin sin ALEKSANDAR RANKIĆ AKS, takođe, je bio fudbaler-centarfor u ,,Proleteru'' gdje je devedesetih godina, poslije Otadžbinskog rata ostavio zapažen uspjeh, ali je fudbal napustio rano radi poslovnih obaveza. Kao električar, i on je nastavio očevim putem, radio je na održavanju i prepravkama na stadionu i to, takođe, besplatno



Za ostvarene rezultate u igri i razvoju kluba, MIOMIR  RANKIĆ je od 1979. godine nosilac 2 BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER“DVOROVI“, a od 1999. godine i „SREBRNE PLAKETE FK ,,PROLETER“DVOROVI.

ZORAN RANKIĆ je od 1999. godine nosilac 2 BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER“ DVOROVI,, a od 2019. godine i 2 SREBRNE PLAKETE FK ,,PROLETER“DVOROVI.

Sve ovo je iz arhiva FK ,,PROLETER“ Dvorova zapisao Vladan Simeunović.