BLAŽAN MARJANOVIĆ TARZO :: Semberija INFO ::

 

BLAŽAN MARJANOVIĆ TARZO


Tarzo rješavao utakmice

Blažan Marjanović bio je visok, tanak, vižljast, sa istančanim instiktom za golove koje je postizao sa lakoćom i to po nekoliko na jednoj utakmici. To je bio naš Tarzo.

Fudbal je počeo igrati kao dječak u mlađim kategorijama FK ,,Proleter'' sa svojim vršnjacima i odmah je zapao za oko trenerima kao jedan od talentovanih centarfora.
Igrao je za juniorsku ekipu,  a trener Andrija Aco Ostojić, povremeno ga je stavljao u sastav seniora i sjedio je na klupi za rezervne igrače.

Debitovao je 1981. godine kada je u igru ušao umjesto Pantelije Lopandića, a već na sljedećoj utakmici koju su Dvorovljani gubili, kada je ušao postigao je tri pogodka i obezbijedio pobjedu. Često se dešavalo da ga treneri ostave na klupi za rezervne igrače, pa kada ne krene ekipi kako treba, uvode Tarzu koji rješava utakmicu. Tako je bilo protiv FK ,,Skugrić“ u Dvorovima kada ulazi u igru u drugom poluvremenu i postiže tri gola, okreće rezultat i donosi pobjedu. Nezaboravna je utakmica u Brezovom Polju protiv ,,Graničara'' kada je ,,Proleter'' u prvom poluvremenu gubio sa 4:0, u igru tada ulaze Tarzo i Toša Barjaktarević i Tarzo postiže tri, a Toša jedan pogodak i utakmica se završava neriješeno 4:4. Zato je često prozivan kao „Džoker“ igrač. Još je bezbroj takvih utakmica gdje je Tarzo bio strah i trepet za protivničke golmane koji su ga se plašili, ali, Bogami, i poštovali.

Nisu ga zapamtili samo golmani manjih klubova. Naime, 1984. godine, kada su igrali prijateljsku utakmicu sa FK ,,CRVENA ZVEZDA“ iz Beograda, na golu je tada stajao neprikosnoveni Ljukovčan. To nije predstavljalo problem za Tarzu koji na toj utakmici jakim šutem sa distance postiže pogodak i upisuje se u istoriju FK ,,Proleter“ Dvorovi.
Krajem dvadesetog vijeka, zbog nekih nesuglasica sa tadašnjim trenerima, Tarzo prelazi u FK ,,Mladost“ Velika Obarska, gdje nastupa do početka prošlog rata, a  u ,,Proleter'' se vraća 1993. godine i nastupa na utakmicama Prvog kup-a FSRS, a potom i prvenstvenim utakmicama sve do 1997. godine. Tada ponovo trese protivničke mreže, a onda odlazi u zasluženu  fudbalsku penziju.

Za ostvarenja u stvaranju  fudbalske istorije ,,Proletera'', od 1999. godine je nosilac BRONZANE PLAKETE FK ,,PROLETER'' DVOROVI. Ovo je iz arhiva FK ,,PROLETER“DVOROVI zabilježio Vladan Simeunović.