PU BIJELjINA: VOZAČI OPREZ - POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA :: Semberija INFO ::

 

PU BIJELjINA: VOZAČI OPREZ - POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA



U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su  predstavljeni rezultati rada pripadnika Ministarstva ostvareni tokom avgusta 2023. godine. Ukupno stanje bezbjednosti tokom analiziranog perioda na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina ocjenjeno je kao zadovoljavajuće.

Načelnik PU Bijeljina Stjepan Terzić iznio je podatak o 58 evidentiranih krivičnih djela koja su izvršena tokom analiziranog perioda gdje je nadležnim tužilaštvima podneseno 48 izvještaja protiv 65 lica. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih tokom avgusta 2023. godine iznosi preko 97%.

Javni red i mir tokom avgusta 2023. godine narušen je 62 puta povodom čega su pripadnici policije podnijeli pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 57 prekršajnih naloga. Na području koje operativno pokriva PU Bijeljina u analiziranom periodu evidentirano je 29 lica afroazijskog porijekla (Afganistan, Pakistan, zemlje Bliskog Istoka...) koje nisu imale identifikacionih dokumenata i koje su predate na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima.

Po pitanju saobraćajnih nezgoda, u avgustu 2023. godine evidentirano je njih 95 što je za deset procenata manje u odnosu na avgust 2022. godine. Od tog broja, na području Bijeljine i Šamca desile su se dvije nezgode u kojima su dva lica smrtno stradala (biciklista i vozač teretnog motornog vozila. Pored navedenih, u još 30 saobraćajnih nezgoda došlo je do povrijeđivanja učesnika u saobraćaju od čega - 23 nezgode u kojima je 31lice zadobilo lakše i sedam nezgoda u kojima je osam osoba zadobilo teške tjelesne povrede. Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina kretanja vozilom, nepropisno odstojanje, te vožnja pod dejstvom alkohola. Tokom analiziranog perioda evidentirano je 2198 prekršaja u saobraćaju, 276 vozača je isključeno iz saobraćaja od čega 235 zbog upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju. 

-Obzirom na početak nove školske godine apelujemo na vozače da, posebno u zonama škola podignu nivo pažnje i da brzinu kretanja vozila prilagode stanju puta, uslovima u saobraćaju i drugim saobraćajnim okolnostima kako bi na viši nivo podigli sigurnost djece na njihovom putu do i iz škole. Svake godine, pa i ove, pojačano je prisustvo policijskih službenika u zonama svih osnovnih i srednjih škola. Pored toga, do 15. septembra ćemo završiti obuku svih učenika osnovnih škola do četvrtog razreda na temu: Bezbjedno učešće djece u saobraćaju“, rekao je Radenko Knežević, inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja.


Semberija info - I. Gutić