U Domu zdravlja Bijeljina obavlja se i kolordopler dijagnostika krvnih sudova :: Semberija INFO ::

 

U Domu zdravlja Bijeljina obavlja se i kolordopler dijagnostika krvnih sudova


U Domu zdravlja Bijeljina obavlja se i  kolordopler dijagnostika krvnih sudova
Ubrzana dijagnostička obrada pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima


Služba porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina unazad 10 godina svojim korisnicima pruža usluge ultrazvučne dijagnostike abdomena i štitaste žlijezde sa uputnicom koju je napisao izabrani porodični ljekar, odnosno preko Fonda zdravstvenog osiguranja, kazala je Vedrana Jovanović, specijalista porodične medicine i šef u Centralnoj zgradi u Službi porodične medicine koja, takođe, radi ultrazvučnu dijagnostiku.

-Na ovaj način mi smo omogućili svim našim pacijentima jednostavniji pristup elementarim dijagnostičkim metodama u cilju jasnije diferencijacije oboljenja, odnosno bržeg postavljanja dijagnoza i rješavanja zdravstvenih problema“, istakla je dr Jovanović.

Ona je dodala da su u posljednje tri godine, u sklopu njihovih komercijalnih usluga koje pružaju kako svojim pacijentima, tako i korisnicima drugih zdravstvenih ustanova na teritoriji Semberije uveli  i kolordopler dijagnostiku krvnih sudova vrata, gornjih i donjih ekstremiteta.

-Uvođenjem ove vrste usluge olakšali smo dostupnost ovih dijagnostičkih metoda na teritoriji Semberije i istovremeno ubrzali dijagnostičku obradu svih pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, a i pripremu za različite ortopedske operacije. Sama metoda kolordoplera krvnih sudova je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, te ne zahtjeva nikakvu pripremu pacijenta. Ova metoda bez izlaganja pacijenta bilo kakvom zračenju daje uvid u izgled krvnih sudova i protok krvi kroz krvne sudove vrata, ruku i nogu. Nakon pregleda pacijent je sposoban  da se vrati svim svojim uobičajenim aktivnostima“, pojasnila je dr Vedrana Jovanović i istakla da se ovom metodom mogu utvrditi rane promjene na krvnim sudovima, kao što su početna zadebljanja na krvnim sudovima, suženja, odnosno aterosklerotskih plakova, tj. naslaga na krvnim sudovima koje sužavaju volumen krvnog suda, proširenja odnosno aneurizme na krvnim sudovima i tromboze, odnosno začepljenja potpuna ili djelimična krvnih sudova.
Prema riječima dr Vedrane ova dijagnostička metoda se preporučuje pacijentima sa visokim krvnim pristiskom, dugogodišnjim pušačima i svima onima koji imaju povišene vrijednosti holesterola, kao i svim pacijentima koji boluju od dijabetes melitusa.

Kolordopler krvnih sudova vrata, koji je dostupan kao komercijalna usluga u Domu zdravlja Bijeljina radi se kod osoba koje imaju simptome vrtoglavice, nestabilnosti prilikom hoda, slabost i trnjenje jedne polovine tijela, gubitak vida u jednoj polovini vidnog polja, gubitak osjećaja u jednoj polovini tijela, glavobolje. Takođe, preporučuje se i svima onima koji su prethodno imali moždani ili srčani udar, te kod onih koji imaju pozitivnu porodičnu anemnezu na moždani i srčani udar, kao i pacijentima sa visokim krvnim pristiskom, dugogodišnjim pušačima i svima onima koji imaju povišene vrijednosti holesterola, kao i svim pacijentima koji boluju od dijabetes melitusa, kazala je Jovanovićeva.

-Ova metoda je značajna za sve pacijente iz razloga, jer ako postoje ozbiljna suženja krvnih sudova karotidnih arterija koja se pravovremeno ne otkriju i ne liječe ona mogu dovesti do teških i ireverzibilnih neuroloških komplikacija, invaliditeta, smanjenja kvaliteta života pacijenata, te mogu dovesti do smrtnog ishoda“, naglasila je Vedrana Jovanović.

-Kada je u pitanju kolordopler krvnih sudova ekstremiteta, odnosno ruku ili nogu on se najčešće radi u slučaju otoka na rukama ili nogama, ukoliko se javi bol prilikom hoda ili se primijete proširene vene, promjene u boji kože, kada postoje rane na donjim ekstremitetima, kao i u sklopu pripreme za operaciju vena ili ortopedske operacije, ali i u svrhu procjene stanja krvnih sudova kod pacijenata koji se pripremaju za arteriovensku fistulu u slučaju hemodijalize“, pojasnila je dr Jovanović.

Kolordopler dijagnostika krvnih sudova vrata, gornjih i donjih ekstremiteta u Domu zdravlja Bijeljina može se obaviti bez uputnice od porodičnog ljekara, a mogu ga obaviti i pacijenti koji nisu registrovani u Domu zdravlja. Cijena ove komercijalne usluge iznosi 30 konvertibilnih maraka za kolordopler vrata, a za kolordopler gornjih i donjih ekstremiteta 50 maraka. Sve informacije vezane za ovu dijagnostiku, kao i za zakazivanje možete dobiti pozivom na broj telefona 055/ 415 – 111 ili na recepciji Centralne zgrade Službe porodične medicine.


Semberske novine - Semberija info