Preporuka struke: Šta izbjegavati i kako se sačuvati od vrućina? :: Semberija INFO ::

 

Preporuka struke: Šta izbjegavati i kako se sačuvati od vrućina?


Zbog izrazito visokih temperatura vazduha doktori preporučuju građanima da prate vremensku prognozu i preduzmu sve mjere opreza, jer ovako visoke temperature mogu uvjetovati značajne zdravstvene smetnje kod prekomjernog izlaganja suncu.

Posebno naglašavaju da treba prekinuti sve aktivnosti na otvorenom i da se djeluje u skladu sa savjetima profesionalaca.

Profesionalci iz zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane izdali su niz preporuka za vrele ljetne dane.

Stručnjaci upozoravaju da smo u periodu godine koji zahtijeva promjene svakodnevnih životnih navika, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda dnevnih aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare i hronične bolesnike.

Jedno pravilo za sve je isto, ma gdje bili, a to je unošenje što više tečnosti u organizam.

"Dovoljan unos hladne vode, ali ne one iz frižidera nego vode sa česme ili blago rashlađene vode. Jako je važno da damo organizmu dovoljno tečnosti jer u periodu visokih temperatura kad je i zasićenost vazduha visoka, jako je veliko gubljenje vode i elektrolita, te je važno da dovoljno unesemo vode", savjetuje Selvedina Sarajlić, načelnica Službe za promociju zdravlja INZ Zenica.

Osim o dovoljnoj hidraciji organizma, tokom vrelih ljetnih dana struka napominje da treba voditi računa i o tome da naša prehrana bude usmjerena na laganu, lakše probavljivu hranu.

Upravo ljeti, organizam prirodno traži lako probavljivu prehranu, bogatu vitaminima, mineralima i vodom, a s manjom količinom masnoća, naglašava naša sagovornica.

"Pripremajte supe, čorbe povrtne, pripremajte lagane salate, ali te salate mogu biti i kao glavno jelo. Ako dodate žitarice ili neke proizvode od žitarica, na primjer, tjesteninu, ako dodate ribu ili nemasno meso peradi, imate jedan kompletan obrok, a lagan obrok", preporučuje nutricionistica Maja Jonjić-Trifković.

Za one koji se odluče u vrelim ljetnim danima putovati, osim provjere putnih isprava i ispravnosti automobila što je u domenu drugih profesionalaca, zdravstveni profesionalci savjetuju da svako vozilo treba da ima i putnu apoteku. Ono što čini sadržaj svake putničke apoteke predstavljaju analgetici lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature, te u slučaju blage prehlade. Najčešće je to paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle.

Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu kapi za nos kao i pastile za grlo važan su dio putne apoteke. Pored navedenih lijekova, ono što bi uvijek trebalo da se nađe u putnoj apoteci su i probiotici.


BHRT