Ukoliko se usvoji rezolucija o Srebrenici, slijedi li zahtjev za ukidanje Srpske? :: Semberija INFO ::

 

Ukoliko se usvoji rezolucija o Srebrenici, slijedi li zahtjev za ukidanje Srpske?


Фото - Танјуг / АП
Izvor: RTRS

Iako nema zvanične potvrde, izvjesno je da će se ovog mjeseca na sjednici Generalne skupštine UN naći Rezolucija o Srebrenici. Ako bude usvojena, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorava da potom slijedi zahtjev za ukidanje Republike Srpske i isplatu ratne odštete od Srbije.

Ranije je predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao da bi pokušaj stavljanja na dnevni red rezolucije o Srebrenici doveo u pitanje funkcionisanje BiH.

Podsjećamo, Međunarodna komisija za Srebrenicu koju je formirala Vlada Republike Srpske, utvrdila je da je u srebreničkom kraju 1992. do 1995. godine stradalo oko 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba, a rezolucija o Srebrenici ističe samo bošnjačke žrtve.

Uveliko traje lobiranje, ali još nije poznat datum kada će Generalna skupština UN razmatrati Rezoluciju o Srebrenici. Strani mentori drže je u tajnosti, do momenta kada će osvanuti na sjednici Skupštine, moguće 24. aprila u okviru tačke "Prevencija oružanih sukoba". Ako bi takav dokument bio usvojen, ozbiljno bi bila urušena pozicija Republike Srpske, a Srbiji dodatno otežana borba za očuvanje KiM.

- Cilj ove rezolucije je da se srpski narod proglasi genocidnim i da se samim tim ukine Srpska, ovo je pokušaj mijenjanja Dejtonskog sporazuma i ukidanja Srpske - ističe direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić.

Mediji su već objavili sadržaj rezolucije koju samovoljno bez odluke Predsjedništva BiH priprema bošnjački dio Misije BiH pred UN, predvođen Zlatkom Lagumdžijom. Predviđeno je da 11. jul bude međunarodni dan sjećanja, da se osude svi koji negiraju "genocidi u Srebrenici" i da se o njemu uči u školama.

- Iako taj opšti praktično nema obavezujuću snagu, vama je jasno da će se dan nakon toga izaći sa inicijativom koju smo čuli i od profesora Dinka Gruhonjića koji je rekao da ono što je zasnovano na genocidu, da takve političke tvorevine ne mogu da postoje, a odnosi se na Republiku Srpsku. Odmah dan nakon toga tražiće i ratnu odštetu od Republike Srbije - dodaje Vučić.

S jedne strane, "zapadne" zemlje odbijaju da se pod svodovima svjetske arene govori o NATO bombardovanju Srbije i Crne Gore pod izgovorom da je to bilo davno, s druge licemjerno "guraju" rezoluciju o Srebrenici koja vraća dalje u prošlost. Istorijski paradoks da je Njemačka, koja je priznala počinjeni genocid u Namibiji s početka 20. vijeka i isključivi krivac užasa Drugog svjetskog rata, formalni predlagač antisrpske rezolucije. Presudama, uglavnom Srbima, Haški tribunal doprinio je takvim naporima.

- Haški tribunal je poslao jasnu poruku, odnosno nastavio s tom politikom koja je počela prije rata, da se samo Srbi oglase krivim za sva dešavanja i samim tim ne čudi učešće Njemačke i guranje rezolucije o genocidu koja se priprema za Generalnu skupštinu UN - napominje Nuždić.

Srpski stradalnici nikada nisu negirali da se u Srebrenici u julu 1995. desio zločin nad Bošnjacima, ali ih boli što se prećutkuje stradanje Srba u Podrinju od početka 1992. Pitaju hoće li opljačkana i popaljena srpska sela, desetine hiljada ubijenih, mnogi na pravoslavne praznike, među njima i petogodišnji Aleksandar i jedanestogodišnji Radisav Dimitrijevi, biti obuhvaćeni rezolucijom koju nam bošnjački lobi, uz svesrdnu pomoć Njemačke, nude kao put pomirenja.

- Pozivam sve direktore javnih institucija, sve nosioce izvršne i zakonadavne vlasti i sve građane Srpske da poštuju institucije i da kažu što je rekla Međunarodna komisija i da kažu da u Srebrenici nije bilo genocida i to treba jasno da kažemo i ne strahujemo od nametnutog Inckovog zakona - navodi predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske Branimir Kojić. 

Poznavaoci geopolitičkih kretanja smatraju da "guranjem" rezolucije o Srebrenici, SAD, Velika Britanija i druge zemlje pokušavaju preko leđa Srba da poprave sopstveni imidž kod muslimana, koji mnogo stradaju u Palestini, upravo uz prećutnu saglasnost "zapadnog" svijeta.