IDF izvele vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha na jugu Libana :: Semberija INFO ::

 

IDF izvele vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha na jugu Libana


  Izvor: GS/Agencije

TEL AVIV, GAZA -Odbrambene snage Izraela nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još dva vojnika poginula tokom borbi.

IDF izvele vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su izvele vazdušne napade na niz ciljeva Hezbolaha na jugu Libana, uključujući mjesta za lansiranje raketa, osmatračnice i drugu infrastrukturu koja pripada toj terorističkoj grupi.

Istovremeno, nekoliko projektila je ispaljeno iz Libana na sjever Izraela, prenio je “Tajms of Izrael”.

IDF navode da su pogodile lansirne položaje, dok Hezbolah tvrdi da je gađao brojne položaje IDF duž severne granice.

Izraelska vojska: Hamas lansira rakete iz humanitarnih zona u Gazi

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas lansirao rakete iz humanitarnih zona u Gazi na izraelske civile.

-Juče, u 15.59, teroristi Hamasa ispalili su 12 raketa na izraelske civile u gradu Beršeba na jugu Izraela. Rakete su lansirane nedaleko od šatora sa civilima evakuisanih iz Gaze u Rafu, na jugu Pojasa Gaze, i pored objekata Ujedinjenih nacija - tvrdi izraelska vojska. Takođe se navodi da je “juče u 12.52 Hamas lansirao raketu iz unutrašnjosti humanitarne zone. Raketa je promašila, dovodeći mnoge civile u Gazi u opasnost - prenosi “Tajms of Izrael”.

Vašington Post: Hamas davao Izraelu informacije o Islamskom džihadu kao dio obmane

Kao dio dugoročnih planova obmane, kako bi uvjerio Izraelce da ne želi sukob, Hamas im je dao obaveštajne podatke o Islamskom džihadu, drugoj terorističkoj organizaciji u Gazi, javlja “Vašington post”.

-Hamas je obezbijedio obavještajne podatke Izraelu o Islamskom džihadu kako bi pojačali utisak da su zainteresovani za saradnju -izjavio je neimenovani izraelski bezbjednosni zvaničnik za taj list.

Kako prenosi “Tajms of Izrael”, saradnja je navodno nastala tokom majske operacije “Čuvar zidova”, odnosno sukoba Izraela i Palestinskog islamskog džihada.

Hamas nije učestvovao u borbama i nakon toga je uočio povećane ekonomske podsticaje, što je navelo izraelske zvaničnike da vjeruju da ta organizacija nije zainteresovana za sukob. To je omogućio Hamasu da izvede napad na Izrael 7. oktobra.

Izraelska vojska nastavlja napredovanje u južnom dijelu Pojasa Gaze

Izraelska 98. divizija nastavlja napredovanje u južnom dijelu Pojasa Gaze - u Kan Junisu, dok vazduhoplovne snage izvode napade na desetine položaja Hamasa, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

U sjevernom dijelu Pojasa Gaze 460. brigada je napredovala u kampu Džabalija, zauzevši glavnu ispostavu Hamasa u toj oblasti i ubivši pritom nekoliko operativaca, navodi IDF.

Kako tvrde, na tom području su pronađeni tuneli i oružje.

IDF navodi i da je mornarica nastavila da pomaže kopnenim snagama, izvodeći udare na položaje Hamasa duž obale, piše „Tajms of Izrael“.

IDF: U borbama u Gazi poginula još dva vojnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su još dva vojnika poginula tokom borbi u Pojasu Gaze, čime je ukupan broj stradalih vojnika tokom kopnene ofanzive porastao na 86, navodi „Tajms of Izrael“.

Izrael odobrio povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Gazu

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je da je odobreno povećanje dnevne količine goriva koje može da uđe u Pojas Gaze.

U saopštenju se ne navodi za koliko će biti povećana isporuka, samo se ističe da je odobrena “minimalna količina potrebna da se spriječi humanitarni kolaps i izbijanje epidemija u Pojasu Gaze”, prenosi Tajms of Izrael.

-Ovaj minimalni iznos će s vremena na vrijeme određivati ratni kabinet, u skladu sa stopom zaraženosti i humanitarnim uslovima u Pojasu Gaze -  navode iz Netanijahuovog kabineta.

Izraelski mediji pišu da su Sjedinjene Američke Države zahtijevale da se dnevna isporuka od 60.000 litara udvostruči ili utrostruči.

Diplomatska služba EU: Pooštriti sankcije Hamasu, uvesti ih Izraelcima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali

Evropska unija trebalo bi da razmotri pooštravanje sankcija Hamasu i njegovim načinima finansiranja, kao i uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali, navodi diplomatska služba EU u dokumentu pripremljenom za ministre spoljnih poslova.

U bilješci, u koju je Rojters imao uvid, postavljaju se opcije koje će ministri razmotriti na sastanku u Briselu u ponedjeljak, namijenjenom za iznalaženje rješenja za rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gazi, kao i za pripreme za vrijeme poslije rata.

EU je već Hamas označila kao terorističku organizaciju, što znači da bi sva sredstva koja ima u EU trebalo da budu zamrznuta, ali bi mogla i da pojača sankcije toj militantnoj organizaciji i drugim terorističkim grupama, naročito kada je riječ o finansijama, napominje agencija i dodaje da bi EU mogla da uspostavi poseban program sankcija posvećen Hamasu.

Odluke o sankcijama EU zahtijevaju odobrenje svih 27 zemalja članica, koje nastoje da se usaglase o trenutnoj krizi, jer mnoge imaju različite stavove o izraelsko-palestinskom sukobu.

Francuska i nekoliko drugih zemalja EU saopštile su da već rade zajedno na jačanju prijedloga za uvođenje sankcija komandantima Hamasa, prije svega u vidu zamrzavanja imovine i zabrane putovanja.

Visoki zvaničnici EU, uključujući visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Jozepa Borela, izrazili su i zabrinutost zbog sve većeg nasilja izraelskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Dokument za diskusiju, koji su pripremili Evropska služba za spoljne poslove i drugi zvaničnici EU, sugeriše da bi odgovor EU mogao da uključi zabranu putovanja u EU za odgovorne i druge sankcije za kršenje ljudskih prava.