Izrael sprema veliku kopnenu ofanzivu :: Semberija INFO ::

 

Izrael sprema veliku kopnenu ofanzivu


Izraelci se pripremaju za veliku kopnenu ofanzivu u Gazi, što nisu radili bar 10 godina, izjavio je danas ekskluzivno za Tanjug novinar agencija AP Džon Gambrel, koji se nalazi u Jerusalimu.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u zoni dejstva i u Jerusalimu, gde se ovaj novinar trenutno nalazi, Gambrel je saopštio da helikopteri trenutno patroliraju iznad grada i da Izrael nagomilava trupe uz granicu

Gambrel je rekao da je Izrael do sada pokrenuo više napada iz vazduha, da je Hamas uzimao taoce i da preti da će ih ubiti u slučaju novih udara na Gazu, a da su telekomunikacione veze otežane.

Kako je naveo, u ovom trenutku vlasti Izraela su tražile da stanovništvo u blizini granice sa Gazom ostane kod kuća sa zalihama za 72 sata i vidne su pripreme za pokretanje ratnih operacija.

Gambrel je kazao da američke trupe nisu deo aktivnih borbi, ali da SAD premeštaju nosače aviona i druga sredstva, dok za sada nije poznato da li je bilo zahteva za pomoć od strane Izraela.     

On je uporedio ovaj iznenadni udar Hamasa sličnim kao što su bili napadi Al Kaide na Njujork ili Japana na Perl Harbur, i naveo da su obaveštajni propusti koji su se desili pitanje koje treba da analizira izraelska strana.

Hamas ima pomoć spolja
 
Gambrel smatra da je veliko iznenađenje što je u ovom napadu Hamas koristio različita sredstva, poput motocikala, građevinskih mašina i paraglajdera, i da je evidentno imao pomoć spolja, kao i da se postavlja pitanje šta to još palestinski militanti imaju na raspolaganju.


Politika