Putin: Naš zadatak je izgradnja novog svijeta, prosperitet Zapada postignut pljačkom cijele planete :: Semberija INFO ::

 

Putin: Naš zadatak je izgradnja novog svijeta, prosperitet Zapada postignut pljačkom cijele planete


Svjedoci smo velike globalne multipolarne promjene u svijetu, naš zadatak je izgradnja novog svijeta, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sjednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

Ruski predsjednik je istakao da niko nije htio da sluša Rusiju, a da je arogancija Zapada jednostavno bila van svake pameti.

- Prosperitet Zapada je u velikoj mjeri postignut pljačkom cijele planete i beskrajnom ekspanzijom. Rusija nije započela sukob u Ukrajini, već pokušava da ga okonča - naglasio je on.

Ruski predsjednik je naveo da forum "Valdaj", koji tradicionalno okuplja političare, naučnike, stručnjake i javne ličnosti iz mnogih zemalja svijeta, još jednom potvrđuje visok status tražene intelektualne platforme.

- "Valdajske" diskusije su uvijek odraz najvažnijih procesa u svjetskoj politici 21. vijeka - istakao je on.
Prema njegovim riječima, globalni problemi čovječanstva zahtijevaju kolektivna rješenja, a sebičnost i uobraženost će dovesti do ćorsokaka.

- Tokom proteklih 20 godina u svijetu su se desile ozbiljne promjene. Rusija je sposobna da da ogroman doprinos novom svjetskom poretku, ali su neki pogrešno shvatili našu spremnost – kao potčinjavanje - naglasio je Putin.

Ruski predsjednik se osvrnuo i na žrtve Donbasa, istakavši da je pokrenut rat protiv tog regiona, a da mrtvu djecu u Donbasu niko nije brojao.

- Niko u drugim zemljama, posebno na Zapadu, nije plakao za mrtvima - ukazao je on.

Tema ovogodišnje sjednice je "Pravedna multipolarnost: kako osigurati bezbjednost i razvoj za sve".

Ovogodišnje, 20. zasjedanje foruma "Valdaj" održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra. U njegovom radu učestvuje 140 stručnjaka, političara, diplomata i ekonomista iz 42 zemlje Afrike, Evroazije, Sjeverne i Južne Amerike.

Putin se tradicionalno sastaje s učesnicima "Valdaja" od osnivanja kluba 2004. godine.

Prva konferencija održana je u Velikom Novgorodu kod Valdajskog jezera, pa otuda i naziv foruma. Od 2014. godine sastanci kluba održavaju se u Sočiju.

Izuzetak je 2020. godina, kada su se desile promjene zbog pandemije virusa korona: događaj je održan u Moskvi, a Putin je učestvovao putem video-linka. Prošle godine sastanak kluba takođe je organizovan u ruskoj prestonici.

Međunarodni diskusioni klub "Valdaj" je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa.

Klub je nastao u septembru 2004. na inicijativu agencije "RIA Novosti", Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku, lista "Moskva tajms" i časopisa "Rusija u globalnim poslovima".

(rt.rs)