Frontex: I migranti i krijumčari sve češće naoružani :: Semberija INFO ::

 

Frontex: I migranti i krijumčari sve češće naoružani


Trgovina oružjem je nakon početka rata u Ukrajini u naglom porastu, a sve češće se na migrantskim rutama, uključujući i zapadnobalkansku, primjećuju naoružani krijumčari ljudi i ilegalni migranti, navedeno je u najnovijoj procjeni rizika koju je uradila Evropska služba za granice Frontex.

Naglasili su da su u 2022. godini zaplijenjene različite količine i vrste oružja: od vatrenog oružja i municije do sprejeva sa suzavcem, omamljivača i hladnog oružja.

"Ne radi se više samo o trgovcima narkoticima koji oružjem pokušavaju da zaštite svoju ilegalnu imovinu, već migranti tvrde da su krijumčari ljudima sve češće naoružani, posebno na zapadnobalkanskoj i mediteranskoj ruti", istakli su oni.

Osim krijumčara, Frontex ističe da su i migranti sve češće naoružani i pribjegavaju međusobnim obračunima ili upotrebi oružja protiv drugih lica, ali i službenih organa.

"Primjetan je pojačan nivo nasilja među iregularnim migrantima. Zabilježeno je nekoliko primjera kada su migranti i krijumčari koristili oružje protiv policije i graničnih službenika. To je prijetnja koja će vjerovatno dobiti na značaju u budućnosti", naglasili su oni.

Izvor oružja je sve češće Ukrajina, odakle, kako je naglašeno, u ruke kriminalaca sve češće dolazi oružje koje obično koristi samo vojska.

"Kako trgovina ovim vatrenim oružjem, eksplozivom i municijom bude dalje jačala, sve više će neregistrovanog oružja i vojne opreme vjerovatno završiti na ilegalnim tržištima", istaknuto je u ovom dokumentu Frontexa.
Kriminalci i krijumčari, kako je naglašeno, sve više koriste tehnologiju, poput 3D printera.

"Ova tehnologija omogućava da više ne krijumčare kompletno oružje jer je neke dijelove lako detektovati. Sve se više koristi 'nevidljivo' oružje, napravljeno od dijelova u privatnim radionicama čiji se trag ne može pratiti. Komponente za ovo oružje se mogu legalno kupiti na legalnim tržištima", istakli su oni.

S obzirom na to da je zapadnobalkanska ruta posebno obuhvaćena ovim problemom, EU i međunarodne agencije koje se bave ovim problemom pokušavaju u zemljama regiona skrenuti pažnju vlastima na ovaj sve veći problem.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH kažu da su nedavno u Sarajevu organizovali Regionalni koordinacioni sastanak o sprovođenju Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu do 2024. godine.

"Na dvodnevnoj konferenciji, organizovanoj uz podršku EU i SEESAC, predstavnici iz cijelog regiona predstavili su dosadašnje realizovane mjere te razgovarali o koordinaciji budućih zajedničkih aktivnosti. Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je naglasio da su nadležni organi u BiH u proteklom periodu uložili značajne napore kako bi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja postigli održiva rješenja. Dodao je da, pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih izazova", rekli su u Ministarstvu.

Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, rekao je nedavno da je policija u Bihaću privela dva avganistanska migranta zbog počinjenja krivičnih djela, uključujući i ilegalno posjedovanje vatrenog oružja.