Putin s afričkim liderima: Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele mir :: Semberija INFO ::

 

Putin s afričkim liderima: Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele mir


Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na sastanku sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu na temu Ukrajine da je Rusija otvorena za konstruktivan dijalog sa svima koji žele mir na principima pravednosti i uzimanja u obzir zakonitih interesa strana.

"Rusija pozdravlja izbalansirani pristup država Afrike prema sukobu u Ukrajini. Sa velikim poštovanjem se odnosimo prema stavovima Afrike u korist mirnog rješavanja sukoba i postizanja pravednijeg svjetskog poretka", istakao je Putin.

Predsjednik Senegala Maki Sal rekao je na sastanku da mirovni dijalog između Rusije i Ukrajine mora biti zasnovan na principima Povelje UN.

Južnoafrički lider Siril Ramafosa rekao je da Afrika želi da bude posrednik u potrazi za mirom između Rusije i Ukrajine i da namjerava da predstavi plan u 10 tačaka.

Prema njegovim riječima, jedna od tačaka odnosi se na to da obje strane u sukobu imaju pravo na garancije bezbjednosti. Takođe, plan podrazumijeva da njegovi autori priznaju suverenitet strana u sukobu.

Predviđeno je oslobađanje zatvorenika na obje strane, kao povratak djece u svoje domove i obnova uništenog.
On je dodao da mirovna inicijativa Afrike ne treba da protivriječi drugim inicijativama.

"Želimo da vam prenesemo jasnu poruku: želimo da se rat završi, to je u interesu svih nas. Željeli bismo da vidimo deeskalaciju ukrajinskog sukoba sa obje strane", rekao je Ramafosa.

On je dodao da Afrika uvažava stavove i Rusije i Ukrajine i smatra da se u njima može pronaći nešto zajedničko.

Takođe je pozvao da se uklone sve prepreke za izvoz žita preko Crnog mora.

Predsjednik Komorskih ostrva i Afričke unije Azali Asumani rekao je da afrička delegacija želi da podstakne Rusiju da uđe u pregovore sa Ukrajinom.

"Došli smo da čujemo vas i glas ruskog naroda. Željeli bismo da vas podstaknemo na dijalog sa Ukrajinom", rekao je on.

Putin je uzvratio da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom, kao i da je logika postupanja Rusije u vezi sa Ukrajinom sa aspekta međunarodnog prava i Povelje UN - besprekorna.

"Svi problemi u Ukrajini počeli su poslije krvavog državnog prevrata 2014. koji su podržali zapadni sponzori. Kijev je počeo borbena dejstva protiv Donbasa 2014. godine, upravo je Kijev pokrenuo rat. Rusija je imala puno pravo da prizna DNR i LNR u skladu sa Poveljom UN", istakao je ruski lider.

On je ponovio da je Zapad vukao Rusiju za nos jer Minski sporazumi nisu ispunjeni.

(Tanjug)