Lavrov: Rusija je zainteresovana da se konflikt u Ukrajini završi što je pre :: Semberija INFO ::

 

Lavrov: Rusija je zainteresovana da se konflikt u Ukrajini završi što je pre


Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od danas do 21. aprila u poseti zemljama Latinske Amerike, tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova .U saopštenju se navodi da će Lavrov imati prijeme kod najvišeg rukovodstva ovih država i pregovore sa ministrima spoljnih poslova, prenose RIA novosti.

Kako je navedeno u saopštenju, u centru pregovora biće pitanja jačanja međunarodno-pravnih temelja savremenog sveta, čija je noseća struktura Povelja UN.

„Latinska Amerika je prijateljski region, jedan od centara formiranja multipolarnog sveta, sa kojim Rusija namerava da održava dinamičan dijalog, razvija konstruktivnu saradnju, nepodložna bilo kakvom diktatu spolja,” zaključuje se u saopštenju.

Rusija je zainteresovana da se konflikt u Ukrajini završi što je pre moguće, izjavio je Lavrov na brifingu nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Brazila Maurom Vieriom.

„Jasno je da smo zainteresovani da se ukrajinski konflikt završi što je pre moguće. Mi smo nekoliko puta detaljno objašnjavali razloge svega onoga što se dešava i ciljeve. Mi smo detaljno, i ne jednom, već objasnili razloge za ono što se dešava i one ciljeve koje imamo u vezi s tim“, rekao je.

Dodao je da je sa brazilskim kolegom razgovarao „o kontekstu koji treba imati na umu da bi se takvi problemi rešavali ne na trenutnoj osnovi, već na osnovi dugoročnih sporazuma koji se pre svega moraju oslanjati na princip multilateralizma, imajući u vidu interes u sferi bezbednosti svih država bez izuzetka“.


POLITIKA