Rusi zabranjuju iPhone :: Semberija INFO ::

 

Rusi zabranjuju iPhone


Foto: Pexels
Zvaničnici uključeni u pripreme za ruske predsjedničke izbore 2024. moraju da prestanu da koriste iPhone.

To je, kako se izvještava, novi stav koji je Kremlj zauzeo u vezi sa Appleovim telefonima, iz bezbjednosnih razloga.

Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa kabineta predsjednika, rekao je domaćim političkim zvaničnicima na seminaru koji je organizovao Kremlj da promijene telefone do 1. aprila, objavio je list Komersant.

"Sve je gotovo za iPhone: ili ga bacite ili ga dajte djeci", citira Komersant jednog od učesnika seminara. "Svi će to morati da urade u martu."

Kako prenosi Rojters, na pitanje o tome, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ne može da potvrdi izvještaj.

Apple nije komentarisao ove navode, prenosi b92.

Kremlj bi mogao da obezbjedi druge uređaje sa drugačijim operativnim sistemima koji će zamijeniti iPhone, navodi Komersant, dodajući da je naredba o prestanku korišćenja Appleovih uređaja upućena onima koji su uključeni u unutrašnju politiku za šta je odgovoran Kirijenko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je dugo tvrdio da nema pametni telefon, iako je Peskov rekao da ruski predsjednik s vremena na vrijeme koristi internet.

Ubrzo nakon što je Rusija prošle godine poslala svoje trupe u Ukrajinu, američki i britanski špijuni su otkrili obavještajne podatke da Putin planira da izvrši invaziju. Nejasno je kako su špijuni došli do takvih obavještajnih podataka.

U martu 2022., Apple je prestao da prodaje svoje proizvode u Rusiji zbog odluke Moskve da napadne Ukrajinu. Međutim, ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je novinarima prošlog septembra da će ruski kupci imati priliku da kupe najnovije modele iPhonea.

(B92)